Udka z gęsi z tartą gruszkowo-cebulową

  19.02.2014

Gruszka i cebula? Czy można je w ogóle łączyć? Oczywiście! Słodycz gruszki podbijana przez słodki posmak podsmażonej cebuli to idealne połączenie, a do tego zapiekane w formie tarty tworzy pyszny dodatek do mięsa. Dzisiaj główną rolę gra gęś, a dokłaniej udka z gęsi, do których dodajemy ową tartę dzięki czemu otrzymujemy zjawiskowo pyszne danie, zapraszamy!

Udka z gęsi z tartą gruszkowo-cebulową

Udka z gęsi

Składniki

Mięso

  • 4 udka z gęsi (po 400 g)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 200 g cebuli
  • 100 g marchwi
  • 200 g selera
  • 5 łyżek stołowych oleju
  • 1 łyżka stołowa cukru pudru
  • 1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
  • 300 ml czerwonego wina
  • 1/2 l bulionu z gęsi
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 gałązki majeranku
  • starta skórka z 1/2 pomarańczy

Tarta

  • 250 g ciasta francuskiego (mrożonego)
  • 3 białe cebule
  • 2 dojrzałe gruszki
  • 1 łyżka masła
  • 100 g gęstej śmietany 36% sól
  • świeżo zmielony pieprz

Pozostałe składniki

  • 100 g różnych ziół (np. pietruszka, rozmaryn, szałwia)
  • 200 ml oleju do smażenia sól

Przygotowanie

  1. Z udek usunąć skórę (nie wyrzucać), przyprawić je solą i pieprzem. Cebulę, marchew i selera pokroić w kostkę o boku 1 cm. Udka obsmażyć ze wszystkich stron na 2 łyżkach rozgrzanego na patelni oleju. Warzywa również podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać cukier puder i przez chwilę karmelizować. Dodać koncentrat pomidorowy i po kilku minutach wlać 1/3 czerwonego wina. Wino powinno się prawie całkiem wygotować. Do gotowego sosu włożyć udka i dolać bulion z gęsi. Piec mięso pod przykryciem przez 180 minut w piekarniku nagrzanym do tempe- ratury 140°C (Termonawiew Plus), na 2. poziomie od dołu.
  2. Ciasto francuskie rozmrozić. Cebulę i gruszki obrać. Cebulę pokroić w cienkie talarki, gruszki przekroić na ćwiartki, usunąć nasiona i pokroić w cienkie plasterki. Wszystko razem dusić przez 5 minut na maśle. Dodać gęstą śmietanę i przyprawić solą i pieprzem.
  3. Rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 1/2 cm. Następnie wyciąć z niego 4 krążki (o średnicy 12 cm). Na krążkach rozłożyć masę cebulową i położyć je na blasze do pieczenia.
  4. Piec przez 15-20 minut w piekarniku o temperaturze 180°C (Pieczenie Plus z 1 automatycznym uderzeniem pary), na 2. poziomie od dołu. Po 10 minutach aktywować funkcję redukcji wilgotności.
  5. Zioła umyć, osuszyć i oberwać listki. Następnie podsmażyć je na chrupko na rozgrzanym oleju i położyć na ręczniku papierowym, aby oddały nadmiar tłuszczu. Lekko posolić. Skórę zdjętą z udek pokroić w małe kawałki i również podsmażyć na chrupko na 1 łyżce oleju. Osączyć na papierowym ręczniku i lekko posolić.
  6. Sos, w którym piekły się udka przelać przez sito. Warzywa i udka włożyć z powrotem do brytfanny. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody. Sos zago- tować i zagęścić mąką ziemniaczaną. Czosnek rozgnieść w łupince. Majeranek umyć i osuszyć. Następ- nie razem z czosnkiem i skórką pomarańczową włożyć go do sosu i gotować przez 1 minutę. Przyprawić sos solą i pieprzem i przelewając go przez sito polać nim udka. Wszystko podgrzać.
  7. Ułożyć udka na talerzu, polać sosem i posypać ziołami. Oddzielnie podawać tartę cebulową.

Dodatkowe informacje

  • z książki kucharskiej Miele!.

Dodaj komentarz

 (z http://)