Truskawkowe tiramisu

  11.05.2018

Sezon truskawkowy czai się tuż za rogiem. Jeśli macie maleńkie słoiczki wykorzystajcie je do przygotowania tego orzeźwiającego deseru! Włoskie kawowe tiramisu, przełamane rześkim puree truskawkowym - gwarantuję, że to idealne połączenie smakowe!

Truskawkowe tiramisu

Truskawkowe tiramisu

Składniki (ok. 8 słoiczków)

  • 250 g mocno schłodzonego serka mascarpone
  • 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%/36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • mini biszkopty
  • ok. 120 ml mocnej kawy (zaparzonej i wystudzonej)
  • ok. 100 ml likieru tiramisu/kawowego/jajecznego
  • gorzkie kakao
  • 10 truskawek zblendowanych na puree

Przygotowanie

  1. Serek, śmietankę i cukier umieszczamy w misce.
  2. Wszystko razem miksujemy na gładki, gęsty krem.
  3. Krem przekładamy do worka cukierniczego (krem szprycowałam dużą tylką Wilton 1A).
  4. Szykujemy słoiczki, w których warstwowo układamy:
    • 2 łyżki likieru --> biszkopty namoczone w kawie --> oprószamy kakao --> krem śmietankowy --> 3 łyżki puree truskawkowego --> biszkopty namoczone w kawie --> oprószamy kakao --> krem śmietankowy --> oprószamy kakao
  5. Desery chłodzimy min. 2h przed podaniem.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice

Autor: Karolina Michniewicz

Dodaj komentarz

 (z http://)