Trufle czekoladowe

  12.04.2018

Z okazji Dnia Czekolady nie musimy ograniczyć się do zjedzenia zwykłej tabliczki czekolady. Jest to idealny moment, aby wypróbować nowe, pyszne przepisy, w których wykorzystujemy właśnie ten przysmak. Nasz pomysł na dziś - pyszne trufle. Smacznego!

Czekoladowe trufle

Jaja po benedyktyńsku

Składniki

Baza

  • 400 g ciemnej czekolady
  • 1,5 szklanki śmietany (36%)

Wierzch

  • 25 g kakao w proszku
  • 25g prażonych, posiekanych orzeszków ziemnych
  • 50 g białej czekolady

Opcjonalne składniki

  • roztopione masło orzechowe
  • sól morska
  • szczypta chili w proszku

Przygotowanie

  1. Do małego garnka, na bardzo małym ogniu, dodaj ciemną czekoladę i śmietanę i mieszaj, aż uzyskasz gładką konsystencję.
  2. Wlej do płaskiego naczynia i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę lub do momentu, aż mieszanina stwardnieje.
  3. Łyżeczką (lub łyżką do lodów) uformuj kulki (Schłodź ponownie, jeśli zacznie się roztapiać).
  4. Wersja 1: Obtocz trufle w kakao i odłóż na bok
  5. Wersja 2: Obtocz trufle w orzechach ziemnych. Możesz również zanurzyć je w roztopionym maśle orzechowym zanim otoczysz je orzechami
  6. Wersja 3: Rozpuść białą czekoladę w małej misce i polej nią trufle.
  7. Umieść trufle w lodówce, aby trochę ochłodzić lub podawaj natychmiast.
  8. Smacznego :)

Dodatkowe informacje

  • Wersje opcjonalne
    • Roztop słodką czekoladę i zanurz w truflach, posyp solą morską i wstaw do lodówki.
    • Jeśli chcesz mieć bardziej ekstrawagancką wersję, dodaj szczyptę chili do proszku kakaowego, a następnie zwiń trufle.
  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Taste is Yours

Autor: Ján Vasil

Dodaj komentarz

 (z http://)