Tradycyjny bigos

  20.01.2018

Bigos to moje ulubione polskie danie. Przygotowanie jest niezwykle łatwe i nie zajmuje dużo czasu, jednak gotowanie trwa kilka godzin. Ale nie martw się, bo z pewnością będzie Ci smakował. Ciesz się więc gotowaniem i smacznego! :-)

Tradycyjny bigos

Bigos

Składniki

  • 4 cebule
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg białej kapusty
  • 0,5 kg mięsa wołowego
  • 200g wędzonego mięsa (może być wędzona szynka)
  • 200g wędzonych kiełbasek
  • 100g wędzonego boczku
  • 50g suszonych grzybów
  • 50g przecieru pomidorowego
  • 3-5 liści laurowych
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 łyżeczki suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 4-5 sztuk ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki całego kminku
  • Olej roślinny

Przygotowanie

  1. Obierz i posiekaj cebulę, posiekaj białą kapustę na 1 cm plasterki. Postaw duży garnek na ogniu i dodaj 2 łyżki oleju. Następnie dodaj cebulę i usmaż, aż będą lekko złociste. Dodaj posiekaną białą kapustę do garnka
  2. W międzyczasie pokrój mięso wołowe, wędzone, kiełbaski i boczek na średniej wielkości kawałki. Im większe tym lepsze :-)
  3. Rozgrzej dużą patelnię i dodaj jedną łyżkę oleju. Obsmaż mięso wołowe ze wszystkich stron. Dopraw mięso 2 łyżkami czerwonej papryki, 2 łyżeczkami suszonego cząbru i 1 łyżeczką lubczyku. Gotuj przez 5 minut. Gdy mięso jest już ładnie zarumienione dodaj posiekany boczek.
  4. Gdy biała kapusta jest ugotowana mniej więcej w połowie dodaj kiełbaski, suszone śliwki, przecier pomidorowy i suszone grzyby. Mieszaj i gotuj przez 5-10 minut
  5. Dodaj mięso do garnka i dobrze wymieszaj. Jeśli na patelni pozostało trochę mięsa i soków – dodaj odrobinę wody, wymieszaj i wrzuć do dużego garnka. Te resztki mają w sobie dużo smaku, więc dobrze jest je wykorzystać :-)
  6. Przypraw bigos owocami jałowca i majerankiem. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i 2 łyżeczki kminku. Dobrze wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 3 godziny.
  7. Podawaj ze świeżym chlebem. SMACZNEGO :-)

Dodatkowe informacje

Autor: Ján Vasil

Dodaj komentarz

 (z http://)