Tost z pieczonego kalafiora z jarmużem i jajkiem

  25.04.2016

 Śniadanie to jak wiemy najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie ma nic wspanialszego kiedy możemy w spokoju zasiąść o poranku do stołu i w miłej atmosferze cieszyć się dobrym jedzeniem. To stan, którego dziś naprawdę chyba wszyscy szukamy, lecz okazuje się, że jeszcze wielu z nas śniadania w domu nie spożywa. Cóż, czasem brakuje nam po prostu czasu aby przygotować sobie w ciągu tygodnia pełnego spraw zdrowe i smaczne śniadanko ale w weekend nie ma już mowy o wymówkach. Jeżeli więc pragniesz zrobić najważniejszy krok ku zdrowemu odżywianiu musisz zacząć od śniadania!

Tost z pieczonego kalafiora z jarmużem i jajkiem

tost z kalafiora z jarmużem i jajkiem

Składniki

  • kalafior
  • 1-2 jajka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 szklanki jarmużu
  • 3-4 pomidorki koktajlowe
  • oliwa z oliwek lub olej kokosowy do smażenia
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta curry
  • szczypta mielonych nasion kopru i kolendry (opcjonalnie)
  • sól morska lub himalajska czarny lub kolorowy pieprz do dekoracji (opcjonalnie)

Instrukcja

Wytnij ze środkowej części kalafiora tost około 2 centymetrów długości, ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem, skrop oliwą, dopraw solą, szczyptą curry i słodkiej papryki. Zapiekaj około 20 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg) W tym samym czasie podsmaż na patelni jarmuż z pomidorkami na oliwie z oliwek, dopraw solą i mielonymi nasionami kopru oraz kolendry, posyp gałką muszkatołową. Upieczony tost serwuj z podsmażonym jarmużem i jajkiem ugotowanym na miękko lub w koszulce.
  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Gotuj zdrowo

Autor: Marek Zaremba

Dodaj komentarz

 (z http://)