Tortilla ze szparagami z awokado i orzeszkami pinii

  13.11.2013

Pyszna tortilla z oryginalnym ciastem w połączeniu ze szparagami, awokado i orzeszkami pinii. Zapraszamy do wypróbowania!

Tortilla ze szparagami z awokado i orzeszkami pinii

Tortilla ze szparagami z awokado i orzeszkami pinii

Składniki

  • 400 g zwięzłych ziemniaków
  • 400 g białych szparagów
  • 1 limonka
  • 5 jajek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • cukier
  • 1 dojrzałe awokado
  • 150 g pomidorów koktajlowych
  • 100 g orzeszków pinii

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i szparagi obrać, umyć i pokroić w cienkie talarki. Włożyć ziemniaki do naczynia z perforacją i gotować przez 10 minut w temperaturze 100 °C. Na 2 minuty przed końcem gotowania włożyć do naczynia również szparagi.
  2. Ugotowane ziemniaki i szparagi włożyć do natłuszczonego naczynia bez perforacji.
  3. Limonkę umyć w gorącej wodzie, osuszyć i zetrzeć skórkę. Następnie przekroić owoc na pół i wycisnąć z niego sok. Jajka roztrzepać, przyprawić solą, pieprzem, cukrem i skórką z limonki, następnie wlać do naczynia z ziemniakami i szparagami. Przykryć formę folią do żywności i gotować przez 30 minut w temperaturze 100°C.
  4. Awokado obrać, usunąć pestkę, miąższ zmiksować z sokiem z limonki i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pomidory koktajlowe umyć, osuszyć i pokroić w ćwiartki. Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni na jasnobrązowy kolor.
  5. Pokroić tortillę na kawałki, posmarować je kremem z awokado i ułożyć na wierzchu cząstki pomidora. Posypać orzeszkami pinii.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)