Tortellini ze szpinakiem, ricottą i prażonymi orzechami

  28.09.2015

Samo połączenie szpinaku z serkiem ricotta i aromatycznymi, prażonymi orzechami nas zachwyca. Wypełnienie takim farszem ciasta i stworzenie z niego tortellini kradnie nam serce i żołądek! Iście pyszne danie nadające się na każdą okazję, nie tylko obiad czy kolację. Zapraszamy!

Tortellini ze szpinakiem, ricottą i prażonymi orzechami

Tortellini ze szpinakiem, ricottą i prażonymi orzechami

Składniki

Ciasto na pierogi

  • mąka pszenna - 1 szkl
  • małe jajko - 1 szt
  • masło – 0,5 łyżeczki
  • sól – 1 szczypta
  • ciepła woda – ok. 1/3 szt

Farsz

  • szpinak- ok. 250 g
  • ser ricotta – 100 g
  • orzechy włoskie – 50 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • sól , pieprz, gałka muszkatołowa- do smaku
  • masło – 2 łyżki

Instrukcja

Farsz

  1. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek, a następnie oczyszczony szpinak – przesmażamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką.
  2. Do przestudzonego dodajemy ricottę i podprażone, posiekane orzechy -mieszamy.

Ciasto

  1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, masło i szczyptę soli.
  2. Stopniowo wlewamy ciepłą wodę zagniatając gładkie ciasto ( w razie potrzeby podsypujemy mąką )
  3. Rozwałkujemy, wycinamy okręgi za pomocą szklanki.

Całość

  1. Porcję farszu układamy na cieście, zwijamy tortellini, wrzucamy na wrzątek na ok. 4-5 minut.
  2. Podajemy gorące np. z cebulką.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Ostra na słodko

Autor: Sylwia Ładyga

Dodaj komentarz

 (z http://)