Tort naleśnikowy

  09.08.2016

  Pomysł na nową odsłonę naleśników według blogerki kulinarnej 'Zakręcony wege obiad'. Przed Wami pyszny, szybki deser - tort naleśnikowy z dodatkiem owoców sezonowych. Uwaga, pyszne jagody czy borówki powoli zaczną znikać z półek naszych sklepów czy warzywniaków. Koniecznie spróbuj nim to rzeczywiście się stanie! Zapraszamy!

Tort naleśnikowy

Składniki

    Naleśniki (wyszło mi 9 dużych sztuk):
  • 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 650),
  • 2/3 szklanki zmielonych płatków owsianych,
  • ok 500 ml wody (użyłam pół na pół gazowanej i nie gazowanej),
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • Twarożek jagodowy:
  • 2 szt tofu naturalnego,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • coś do osłodzenia masy (ja użyłam erytrolu),
  • jagody lub inne owoce (użyłam ok 0,7 l).

Instrukcja

  • Wymieszać składniki ciasta naleśnikowego tak by nie było grudek. Ciasto musi być lejące, najlepiej wody dodawać po trochu, bo w zależności od mąki może się okazać, że potrzebujecie trochę mniej lub więcej. Odstawić na kilka minut. Smażyć na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki, odstawić je do ostygnięcia.
  • Tofu zmielić dodając do niego 1/2 owoców, sok z cytryny oraz na początek 2-3 łyżki cukru. Mielimy do uzyskania gładkiej masy, próbujemy, czy jest wystarczająco słodka, ew. dosładzamy. Dodajemy do niej pozostałe owoce (odkładając trochę do ułożenia na wierzchu), mieszamy łyżką. Tego twarożku można oczywiście użyć nie tylko do naleśników.
  • Kładziemy pierwszego naleśnika na paterze lub większym talerzu. Smarujemy go kremem, układamy na nim następnego naleśnika i znów smarujemy kremem, postępujemy tak ze wszystkim naleśnikami, ostatni również smarujemy i dodatkowo układamy na nim pozostałe owoce. Najlepiej zjeść od razu, bo niestety przy dłuższym przechowywaniu krem zaczyna wsiąkać w naleśniki a wierzchni bez przykrycia wysycha.
  • Dodatkowe informacje

    • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

    Autor: Edyta Stępczyńska

    Dodaj komentarz

     (z http://)