Torcik naleśnikowy z kremem jaglanym a’la nutella

  14.02.2014

Walentynki - dla jednych oczekiwane święto, dla innych normalny dzień. Nieistotne do której grupy ludzi należysz na pewno szukasz zdrowych zamienników słodkości. Dlatego też, dzisiaj przed Tobą torcik naleśnikowy z kremem jaglanym a'la nutella, zapraszamy!

Torcik naleśnikowy z kremem jaglanym a’la nutella

Torcik naleśnikowy

Składniki na 10-12 naleśników

  • maliny do dekoracji (mrożone)
  • 100g pistacji

Do naleśników

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka migdałowego lub innego dowolnego
  • 1,5 szklanki mąki razowej
  • 1 mała łyżeczka kurkumy
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub syrop klonowy (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła klarowanego do smażenia

Do kremu jaglano czekoladowego

  • 100g orzeszków laskowych
  • 80-100g gorzkiej czekolady 70%
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 12 daktyli bez pestek
  • 400ml mleka migdałowego, kokosowego lub innego dowolnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu mielonego (opcjonalnie)
  • szczypta kurkumy

Przygotowanie

  1. Przygotuj naleśniki. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy w większej misce za pomocą miksera lub kuchenną trzepaczką. Ciasto powinno mieć niezbyt gęstą konsystencję. Na rozgrzanej patelni dodajemy masło klarowane i smażymy naleśniki z obu stron (naleśniki razowe wymagają nieco dłuższego czasu smażenia).
  2. Orzeszki laskowe upraż na suchej patelni i za pomocą ściereczki kuchennej pozbądź się brązowej skórki. Połam i rozpuść czekoladę na tzw. „kąpieli wodnej” z dodatkiem oliwy z oliwek. Mleko podgrzej w rondlu, dodaj daktyle, orzechy, kurkumę, cynamon, kardamon (opcjonalnie), ugotowaną kaszę jaglaną oraz rozpuszczoną czekoladę. Po chwili zmiksuj wszystko na gładki krem. W razie potrzeby dodaj więcej mleka lub kaszy jaglanej aby uzyskać kremową konsystencję.
  3. Pistacje posiekaj drobno ostrym nożem.
  4. Naleśnik smaruj kolejno każdy przestudzonym kremem jaglanym i posyp pistacjami, przekładając kolejnym i smarując tak samo. Na ostatni naleśnik dodaj trochę więcej kremu, ułóż maliny w kształcie serca i do jego środka wsyp delikatnie posiekane pistacje.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga gotujzdrowo!.

Autor: gotujzdrowo!

Dodaj komentarz

 (z http://)