Tom kha

  02.07.2014

Tom kha to pikantna, tajska zupa kokosowa z mnóstwem aromatycznych dodatków. Lekko słodka, ostra, ze wspaniałym cytrusowym aromatem - jedyny kłopot w tym, że wszystkie restauracyjne wersje są zupełnie niewegetariańskie. Wywar zawsze bazuje na sosie rybnym, a dodatkowo zupę najczęściej serwuje się tradycyjnie z kurczakiem. Dlatego czas zrobić doskonałą zupę kokosową w domu! Zapraszamy!

Tom Kha

Tom Kha

Składniki na 4 - 6 porcji

  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 2 cebule
  • 1 pęczek kolendry
  • 15 liści kafiru
  • 5 łodyg trawy cytrynowej
  • 7 cm świeżego imbiru
  • 1/2 - 1 papryczka chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 - 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 1/2 - 1 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki sosu bezrybnego lub sosu sojowego
  • 1 limonka

Do podania zupy

  • pęczek szparagów
  • 1 szklanka groszku cukrowego
  • plasterki świeżego chili, ćwiartki limonki
  • opcjonalnie: boczniaki, cukinia, ryż lub tofu

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w pióra; imbir, czosnek i chili pokroić w plasterki; trawie cytrynowej zmiażdżyć nożem bulwiastą końcówkę i przeciąć na pół wzdłuż; liście kolendry oderwać od łodyżek i przesypać do miseczki - do wywaru potrzebne będą tylko łodyżki, liście będą potrzebne do posypania gotowej zupy.
  2. Wszystkie składniki oprócz wody, sosu sojowego i limonki, włożyć do dużego garnka, zalać mlekiem kokosowym i przykryć pokrywką. Zagotować i gotować na niedużym ogniu przez 15 minut.
  3. W międzyczasie szparagi obrać i pokroić na nieduże kawałki, zalać osoloną wodą i gotować 3 - 4 minuty. Na sam koniec dodać groszek cukrowy i gotować kolejne 2 - 3 minuty. Następnie szybko odcedzić i przelać zimną wodą, dzięki temu warzywa zachowają piękny, zielony kolor.
  4. Zupę odcedzić przez sito do niedużego rondelka. Czysty bulion doprawić sosem bezrybnym lub sojowym, dodać sok wyciśnięty z limonki oraz wodę. W miseczkach ułożyć przygotowane warzywa, zalać gorącym wywarem i podawać z liśćmi kolendry, plasterkami chili i ćwiartkami limonki.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Jadlonomia

Autor: Jadlonomia

Dodaj komentarz

 (z http://)