Tofucznica z czosnkiem niedźwiedzim

  17.04.2017

Święta, święta i po świętach! U nas było mnóstwo jajek, jak u Was? Dla tych, którym już się przejadły jajka ale nie mają pomysłu na szybkie, pyszne śniadanka zapraszamy na dzisiejszy przepis. Przed Wam dzisiaj tofucznica, czyli wege wersja jajecznicy. Dla wszystkich zażyłych mięsożerców - spróbujcie nim będziecie kręcić nosem! Pycha, a dodatek świeżego czosnku niedźwiedziego dodaje wiosennego powiewu! Smacznego!

Tofucznica z czosnkiem niedźwiedzim

Tofucznica z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki

  • 1/2 kostki tofu
  • mała cebulka
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • odrobina mleka roślinnego lub wody
  • liście czosnku niedźwiedziego
  • sól (może być kala namak)
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju

Instrukcja

  1. Rozgrzej rondelek z olejem i dodaj drobno posiekaną cebulkę oraz kurkumę. Wymieszaj.
  2. Tofu pokrusz w dłoniach lub przy pomocy widelca i wsyp na patelnię.
  3. Czosnek niedźwiedzi posiekaj drobno. Połowę dodaj do rondla.
  4. Mieszaj tak by duże kawałki tofu rozkruszyły się. Niech tofu nabierze żółtego koloru od kurkumy.
  5. Jeśli tofucznica jest za sucha dodaj kilka łyżek mleka roślinnego.
  6. Na koniec spróbuj i dopraw solą kala-namak (to ta jajeczna) i pieprzem.
  7. Na koniec dodaj resztę posiekanego czosnku.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd

Autor: Alicja Rokicka

Dodaj komentarz

 (z http://)