Tofu feta z kaparami i ziołami

  29.04.2016

  Zbliża się upragniony przez wielu długi majowy weekend. Jeśli tylko pogoda sprzyja, majówka to synonim otwarcia sezonu piknikowo-grillowego. Dlatego warto nie tylko przygotować i odkurzyć grill, ale sięgnąć po sprawdzone przepisy. Majówka to również uczta sałatkowa warto przygotować proste zielone sałaty. Jedną z najpopularniejszych jest  sałatka grecka, w której skład wchodzi; sałata lodowa, pomidory oliwki i..tofufeta! Dlatego właśnie koniecznie wypróbuj ten przepis, zapraszamy!

Tofu feta z kaparami i ziołami

Składniki

  • 1 opakowania naturalnego tofu
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1/3 szklanki octu winnego jasnego
  • 1 łyżeczka mieszanki włoskich ziół (bazylia, oregano, czosnek, chilli w płatkach)
  • 1 łyżka kaparów

Instrukcja

  • Tofu osusz ręcznikiem papierowym, następnie pokrój w kostkę.
  • W misce lub słoiku wymieszaj wszystkie składniki na marynatę.
  • Na koniec dodaj kapary.
  • Tofu umieść w słoiku lub przesyp do miski z marynatą.
  • Wymieszaj tak by tofu pokryło się marynatą.
  • Trzymaj w lodówce min 4h a najlepiej około 10h. Od czasy do czasu przemieszaj tofu by jak najczęściej był pokryty w marynacie.
  • Dodatkowe informacje

    • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd

    Dodaj komentarz

     (z http://)