Tarte tatin z brzoskwiniami i rozwiązanie konkursu na żeliwną patelnię

  22.09.2017

  Jak można wykorzystać w kuchni żeliwną patelnię Staub? Otóż można przy jej pomocy przyrządzić pyszny deser. Tak, deser! I to nie byle jaki! Przed Wami francuski specjał przygotowany przez autorkę bloga kulinarnego "Co do jedzenia?" - tarte tatin z brzoskwiniami. Jednocześnie dla wszystkich tych, którzy brali udział w naszym konkursie czekają wyniki tu.

Tarte tatin z brzoskwiniami

Składniki

    Ciasto na tartę
  • 210 g masła, zimnego
  • 150 g cukru
  • 250 g mąki
  • 10 g proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 2 jajka
  • Nadzienie brzoskwiniowe
  • 150 g cukru
  • 70 g masła
  • 7 brzoskwini lub nektarynek
  • Do podania
  • bita śmietana
  • creme fraiche
  • sok z cytryny
  • cukier, opcjonalnie

Instrukcja

Zacznij od ciasta na tartę. Pokrój masło w kostkę, wrzuć do malaksera i dodaj proszek do pieczenia wymieszany z mąką i solą. Zarób ciasto. Kiedy powstanie kruszonka dodaj jajka i zarób gładkie ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Wsyp cukier na patelnię, wstrząśnij aby się równomiernie rozprowadził po dnie. Nastaw płytę na poziom 3, cierpliwie i powoli rozpuszczaj cukier. Trwa to około 20 minut. Karmel powinien być jasno złoty. Zbyt ciemny karmel będzie gorzki i do wyrzucenia. Dodaj teraz masło i mieszaj aż będzie jednolita masa. Przekrój brzoskwinie lub nektarynki na pół i ułóż grzbietem do dna patelni. Ułóż ciasno, jedna przy drugiej. Przykryj papierem do pieczenia, nastaw kuchnię na najniższy poziom i duś przez 8 minut. Nastaw piekarnik na 150ºC. Zdejmij z kuchni patelnię. Wyjmij ciasto z lodówki i rozciągnij na placek o średnicy dna. Przykryj brzoskwinie ciastem mocno dociskając. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz tartę przez godzinę. Upieczone tarte tatin odstaw na 5 minut. Przykryj okrągłym półmiskiem i odwróć. Zawartość powinna lekko odejść od dna. Jest to najbardziej ekscytujący moment. Udało się, brzoskwinie leżą perfekcyjnie! Ubij śmietankę. Pod koniec ubijania dodaj zimny creme fraiche lub gęstą kwaśną śmietanę i ewentualnie cukier. Tarta jest bardzo słodka, więc ja nie dodawałam cukru.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Co do jedzenia

Dodaj komentarz

 (z http://)