Tarta z Kiwi

  25.01.2018

Niedawno w moje ręce wpadł okrągły porcelanowy półmisek firmy Staub. Naczynie pokryte jest błyszczącą, kolorową i bardzo trwałą emalią. Do koloryzacji używane są wyłącznie naturalne barwniki. Wytrzymuje temperaturę od -20 do +300 stopni C. Można go używać w piekarniku i w mikrofalówce. Pierwszy pomysł jaki wpadło mi do głowy na wykorzystanie półmiska to była tarta. Zrobiłam tartę z kremem o smaku kiwi i podałam ją oczywiście w tym półmisku. Pięknie prezentował się na stole.

Tarta z kiwi

Tarta z kiwi

Składniki

  • Kruche ciasto:
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 0,5 szklanki krupczatki
    • 100 g zimnego masła
    • 1 żółtko
    • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 1 łyżka gęstej śmietany
  • Krem
    • 500 ml wody
    • 1 kisiel cytrynowy z cukrem
    • 1 galaretka o smaku kiwi
    • 100 g masła
  • Dodatkowo
    • 1 kiwi
    • 100 ml zimnej kremówki
    • 1 łyżeczka płaska cukru pudru

Przygotowanie

  1. Kruche ciasto
    1. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Ciastem wyłożyć dno i boki naczynia.
    2. Włożyć do 1 godzinę do lodówki.
    3. Po tym czasie wyjąć i nakłuć widelcem
    4. Piec w 190 stopniach około 20-25 minut do zrumienienia.
    5. Ostudzić.
  2. Krem
    1. Kisiel przygotować wg przepisu na opakowaniu
    2. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i wymieszać
    3. Odstawić i chwilę przestudzić
    4. Do jeszcze ciepłej masy dodać pokrojone masło i mieszać do rozpuszczenia
    5. Masę wylać na podpieczony spód
    6. Odłożyć w zimne miejsce do stężenia kremu
    7. Kremówkę ubić na sztywno i pod koniec ubijania dosłodzić cukrem pudrem
    8. Udekorować boki tarty
    9. Kiwi obrać ze skórki pokroić w plasterki. Foremką wyciąć kwiatki i ułożyć na kremie.

Dodatkowe informacje

Autor: Alina Waliczek

Dodaj komentarz

 (z http://)