Tarta jabłkowa

  18.07.2018

Prosta i szybka w przygotowaniu tarta jabłkowa, która zachwyci swoim smakiem każdego gościa. Sprawdź jak możesz wykorzystać nasze noże Zwilling Life do jej stworzenia!

Tarta jabłkowa

Tarta jabłkowa

Składniki

  • 150g mąki orkiszowej
  • 150g mąki (550)
  • 200 g zimnego masła, pokrojone w kostkę
  • 70 g cukru kokosowego + kolejne 70g do montażu (* uwaga: cukier kokosowy ma 3 razy niższy indeks glikemiczny niż zwykły cukier)
  • 1 jajko
  • 4 średniej wielkości jabłko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cynamonu

Przygotowanie

  1. Na płaskiej powierzchni wymieszaj obie mąki, 70 g cukru kokosowego, kostkę masła i ugniataj ciasto.
  2. Gdy wszystkie składniki zostaną połączone, dodaj jajko i ugniataj przez kilka minut.
  3. Zawiń ciasto folią kuchenną i wstaw do lodówki na 15-20 minut.
  4. W międzyczasie obierz i cienko pokrój jabłka, a następnie wstaw je do miski. (Zalecam stosowanie ostrego noża do obierania z mniejszym ostrzem)
  5. Posyp jabłka sokiem z cytryny, wymieszaj i odłóż na bok.
  6. Gdy ciasto będzie wystarczająco zimne, przenieś je do blachy do pieczenia i rozprowadź równomiernie palcami. * Uwaga: ciasto jest bardzo delikatne, więc nie trzeba go rozkładać za pomocą wałka.
  7. Połóż pierwszą warstwę jabłek na cieście i posyp cynamonem i cukrem kokosowym. Powtarzaj, aż nie zużyjesz wszystkich jabłek. * Uwaga: moje jabłka wystarczały na 3 warstwy.
  8. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 ° C przez 35 minut.
  9. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Dodatkowe informacje

Autor: Ján Vasil

Dodaj komentarz

 (z http://)