Tajine na patelni Ballarini Positano

  13.12.2015

Próbowaliście kiedyś tego aromatycznego marokańskiego dania? Jeżeli nie, to koniecznie musicie! Połączenie aromatu kwiatu muszkatołowca z suszonymi płatkami róż podkreślą idealnie soczystość wołowiny. Jeżeli już mieliście przyjemność degustacji tajine to może i nawet wiecie jak się je przyrządza - otóż potrzebny jest specjalny garnek, w którym możliwe będzie duszenie wszystkich składników ich własnym sosie. Czy zastąpienie garnka tajine patelnią Ballarini Positano udało się? Czy efekt będzie taki sam? Po odpowiedzi odsyłamy Was do wpisu na blogu 'Obiadoweinspiracje'.

Tajine na patelni Ballarini Positano

Tajine

Składniki

  • ok 1 kg wołowiny (może być pręga)
  • 4 - 5 moreli suszonych
  • 5 - 6 suszonych śliwek
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 średnie marchewki
  • 3 ziemniaki
  • ewentualnie jedna świeża papryka

Przyprawy

Najlepiej byłoby dodać gotową mieszankę Ras el hanout, ale jeśli nią nie dysponujemy wystarczy też

  • po 1/4 łyżeczki lub nieco mniej: kwiatu muszkatołowca (można zastąpić gałką muszkatołową), kurkumy, zmielonych goździków, zmielonej kolendry, cynamonu i suszonych płatków róż
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • jeśli ktoś lubi można dodać pół szklanki soku z pomarańczy oraz pod koniec duszenia kilka nitek szafranu,
  • opcjonalnie oliwa do podsmażenia mięsa i cebuli

Instrukcja

  1. Mięso pokroić w kostkę (jak na gulasz) obsmażyć na suchej patelni do zrumienienia (opcjonalnie można to zrobić na niewielkiej ilości oleju).
  2. Na patelnię włożyć posiekaną cebulę, suszone śliwki, morele, przyprawy i wymieszać. Dodać podsmażone mięso i zalać taką ilością wody, aby sięgała do połowy wysokości mięsa.
  3. Ustawić płomień na minimalny, przykryć garnek ustawiając zawór pokrywki w pozycji zamkniętej i gotować około 3-6 godzin pod przykryciem (czas gotowania zależy od gatunku użytego mięsa).
  4. Po tym czasie dodać pokrojone w słupki marchewki, ziemniaki i gotować jeszcze godzinę.
  5. Podawać z białym pieczywem lub chlebem pita.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Obiadoweinspiracje

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)