Szybkie tacos

  01.08.2014

Szybkie, kolorowe i pyszne? Mowa oczywiście o tacos, czyli typowo meksykańskiej potrawie. Czerwona fasola, warzywa, ostra papryczka chilli - wszystko zawinięte w małe kukurydziane tortille i pokropione czosnkowym sosem oraz sokiem z limonki. Brzmi smakowicie? Oczywiście, zwłaszcza na lato, czyli okres, w którym możemy poszaleć z najróżniejszymi, kolorowymi dodatkami. Zapraszamy!  

Szybkie tacos

Szybkie tacos

Składniki

12 małych tortilli lub gotowe "łódeczki" do tacos

  • 1 kolba kukurydzy
  • 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 zielona cebulka
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • mała papryczka chilli lub łyżeczka papryki w proszku

Kolendrowy sos czosnkowy

  • szklanka domowego majonezu ryżowego lub szklanka śmietany sojowej
  • sok z 1/2 limonki
  • parę listków kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Przygotuj miskę na farsz.
  2. Paprykę umyj przekrój na pół. Usuń gniazda nasienne. Włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz aż papryka mocno się zarumieni, w paru miejscach skórka wręcz będzie spalona. Przełóż do foliowego woreczka zawiąż i odstaw do ostudzenia. Następnie z łatwością obierz paprykę ze skórki i pokrój w kostkę. Przełóż do miski.
  3. Kukurydzę ugotuj. Świeża jest lepsza od tej z puszki, jest słodsza i bardzie chrupiąca. Odetnij nożem ziarna z kolby i dodaj do papryki.
  4. Dodaj fasolę, oraz inne posiekane drobniej składniki.
  5. Czosnek zgnieć i posiekaj drobno. Dodaj do składników. Dodaj również ostrą papryczkę.
  6. Dodaj sok z limonki i oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut do lodówki, żeby składniki się przegryzły.
  7. W kielichu blendera umieść majonez ryżowy lub śmietanę sojową. Dodaj ząbki czosnku i liście kolendry. Zmiksuj na sos. Możesz lekko rozcieńczyć go wodą jeśli jest za gęsty.
  8. Łódeczki tacos wypełnij nadzieniem, dodaj posiekaną natkę kolendry i polej wszystko obficie sosem.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego wegannerd

Autor: Wegannerd

Dodaj komentarz

 (z http://)