Szparagi z jajkiem i soczewicą

  15.05.2014

Zielone szparagi z jajkiem to kulinarna klasyka. W połączeniu z czarną soczewicę oraz domowym sosem z oleju rzepakowego, świeżego tymianku i czerwonego pieprzu to proste i zdrowe danie o właściwościach moczopędnych oraz wspomagających defekacje. Korzystajmy ze szparagów póki są jeszcze świeże i bez problemu możemy je kupić, niestety sezon na nie szybko się kończy. Zapraszamy!

Szparagi z jajkiem i soczewicą

szparagi

Składniki na 2 osoby

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 jajka od szczęśliwej kury
  • 1/2 szklanki czarnej soczewicy
  • 1 listek laurowy

Sos do szparagów

  • 1 żółtko z jajka od szczęśliwej kury
  • kilka ziarenek czerwonego pieprzu
  • świeży tymianek
  • sól morska do smaku
  • sok z 1/2 cytryny
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno lub oliwa z oliwek
  • 1 łyżka musztardy gruboziarnistej

Przygotowanie

  1. Przygotuj sos do szparagów. Do miski dodaj żółtko, musztardę, trochę oleju rzepakowego, szczyptę soli, czerwony pieprz i świeży tymianek. Mieszaj energicznie, aby składniki się połączyły. Następnie dolewaj olej rzepakowy cienkim strumieniem stale mieszając. Dodaj sok z cytryny. Wymieszaj i dopraw jeszcze do smaku. Odstaw.
  2. Ugotuj jajka na twardo, a soczewicę z dodatkiem liścia laurowego w lekko osolonej wodzie.
  3. Jak soczewica będzie już ugotowana, odetnij zdrewniałe końcówki szparagów, umyj je i blanszuj we wrzątku z plastrem cytryny i szczyptą cukru oraz soli przez ok. 5-6 minut.
  4. Jajko pokrój w kostkę. Na talerzu lub półmisku dodaj soczewicę ułóż szparagi i dodaj jajko. Udekoruj danie świeżym tymiankiem i czerwonym pieprzem. Skrop jeszcze wszystko delikatnie oliwą i serwuj z sosem majonezowym.
sos do szparagów sos do szparagów szparagi z jajkiem i soczewicą

Dodaj komentarz

 (z http://)