Szlachetny gulasz z knedlami

  23.11.2013

Pyszny, treściwy gulasz z knedlami, to pomysł na dzisiejszy obiad, skusisz się? Zapraszamy!

Szlachetny gulasz z knedlami

Szlachetny gulasz z knedlami

Składniki

  • 1bułki
  • 1/4 l mleka
  • 1/2 kostki drożdży (21g)
  • cukier
  • sól
  • 1 jajko
  • 500 g mąki
  • 600 g łopatki wołowej(bez kości)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 300 g cebuli
  • 200 g małych srebrnych cebulek
  • 6 łyżek stołowych oleju
  • 2 łyżki stołowe papryki w proszku (słodkiej)
  • 1 łyżeczka papryki w proszku (ostrej)
  • 1 łyżeczka kminku w całości
  • 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
  • 300 ml czerwonego wina
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 pęczek majeranku
  • 200 g gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka mielonego kminku

Przygotowanie

  1. Pokroić bułki w kostkę i rozmoczyć w podgrzanym mleku. Dodać drożdże, szczyptę cukru, łyżeczkę soli, jajko i dokładnie wymieszać. Mąkę wsypać do miski, wlać do niej zaczyn i wyrobić ciasto. Podzielić je na pół i uformować dwa bochenki. Przykryć ciasto ręcznikiem kuchennym i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  2. Wołowinę pokroić w kostkę o boku 2,5 cm, natrzeć solą i pieprzem. Cebulę obrać i drobno posiekać. Srebrne cebulki obrać i pozostawić w całości. Podzielić mięso na dwie porcje i obsmażyć na 4 łyżkach stołowych oleju. Obydwa rodzaje cebuli podsmażyć na pozostałej części oleju na jasnobrązowy kolor. Dodać mięso, obydwa rodzaje papryki w proszku, kminek i koncentrat pomidorowy. Podlać czerwonym winem i bulionem warzywnym.
  3. Majeranek umyć i osuszyć. Połowę dodać w całości do mięsa. Włożyć wszystko do naczynia bez perforacji, przykryć folią spożywczą i gotować przez 80 minut w temperaturze 100°C.
  4. Na 16 minut przed końcem gotowania wstawić również knedle umieszczone w naczyniu z perforacją wyłożonym uprzednio natłuszczonym i wyłożonym papierem do pieczenia. Po ugotowaniu używając nici kuchennej pokroić knedle w plastry. Śmietanę doprawić do smaku mielonym kminkiem i solą. Z reszty majeranku oberwać listki.
  5. Gulasz i plastry knedli rozłożyć na talerze. Ozdobić kleksem śmietany z kminkiem i listkami majeranku.

Dodatkowe informacje

  • Aby otrzymać gulasz o gęstszej i bardziej kremowej konsystencji, należy dodać do niego trochę mąki wymieszanej ze śmietaną. Tak przyprawiony gulasz musi się jednak gotować przez kolejne 10 minut, aby zniknął posmak mąki
  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)