Szaszłyk z kurczakiem, cukinią i papryką

  02.12.2015

Kolendra, kumin i oregano - to nic innego jak mieszanka ziół użyta do przygotowania aromatycznych szaszłyków z kurczaka, cukinii i papryki. Pyszne, szybkie i niezawodne danie, które dzisiaj Wam polecamy pochodzi z bloga kulinarnego 'Cookuj'. Zapraszamy!

Szaszłyk z kurczakiem, cukinią i papryką

Szaszłyki

Składniki

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 duża cukinia
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • łyżka soku z limonki

duża szczypta

  • oregano
  • kurkumy
  • papryki słodkiej

szczypta

  • kuminu
  • papryki ostrej
  • rozgniecionych nasion kolendry
  • łyżeczka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Instrukcja

  1. Kurczaka myjemy, oczyszczamy z niedoskonałości i kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Mięso wraz z warzywami przekładamy do miski. Dodajemy sok z cytryny, paprykę słodką, ostrą, kurkumę, oregano, kumin i nasiona kolendry. Dolewamy sos sojowy i około 5 łyżek oliwy. Solimy i pieprzymy. Składniki w misce mieszamy, by równomiernie pokryły się marynatą. Zostawiamy na ok. 15 minut do "przegryzienia się" składników. Następnie szaszłyki nadziewamy warstwowo: cebula, papryka, kurczak, cukinia. Smażymy na patelni grillowej przez około 10 minut.
  2. Podajemy z dipem czosnkowym, sosem tzatziki, ryżem lub sałatką.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cookuj

Autor: Cookuj

Dodaj komentarz

 (z http://)