Szaszłyki krewetkowe

  30.12.2013

Już jutro ostatni dzień tego roku. To wyjątkowy moment małe kuchenne popisy, jako że w czasie przyjęć z chęcią podjadamy małe przystawki, dzisiaj przed Wami krewetkowe szaszłyki. Zapraszamy do wypróbowania!

Szaszłyki krewetkowe

Szaszłyki krewetkowe

Składniki

  • 24 krewetki (surowe, obrane)
  • 4 pomidory
  • 100 g oliwek nadziewanych papryką
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • biały pieprz
  • sól
  • 2 łyżki stołowe posiekanej kolendry lub pietruszki

Przygotowanie

  1. Krewetki opłukać i osuszyć.
  2. Z pomidorów zdjąć skórę, pokroić je w ćwiartki, usunąć nasiona. Oliwki dokładnie osączyć.
  3. Krewetki, ćwiartki pomidora i oliwki nabijać na przemian na patyki do szaszłyków.
  4. Czosnek obrać,przecisnąć przez praskę i wymieszać z oliwą z oliwek.
  5. Posmarować szaszłyki oliwą z czosnkiem i smażyć je na uprzednio rozgrzanym tepanie. W razie potrzeby w trakcie smażenia jeszcze raz posmarować szaszłyki oliwą z oliwek.
  6. Doprawić szaszłyki solą i białym pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką lub kolendrą.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)