Szarlotka ucierana

  23.11.2018

Pyszna szarlotka ucierana - prosty, lecz efektowny przepis na przepyszne ciasto!

Szarlotka ucierana

Szarlotka ucierana

Składniki

  • 125 g miękkiego masła
  • 1/2 szkl*. cukru pudru
  • 2 jajka (w temp. pokojowej, wyjęte z lodówki min. 4h przed przygotowaniem))
  • 1 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki prażonych jabłek (z ok. 4-5 jabłek)

* szklanka = 250 ml

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
  2. Ciągle ucierając dodawać po 1 jajku i po pół łyżki mąki ziemniaczanej.
  3. Zmniajszamy obroty miksera, ale nadal miksując, wsypujemy przesianą mąkę pszenną z proszkiem.
  4. Ucieramy aż ciasto będzie jednolite i lśniące.
  5. 3/4 ciasta przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wyrównujemy i wykładamy mus jabłkowy.
  7. Następnie wykładamy pozostałą część ciasta.
  8. Wyrównujemy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

Dodatkowe informacje

  • Pieczenie:
    • Temperatura: 190ºC
    • Czas: ok. 40 min. (do zezłocenia)
  • Po upieczeniu studzić w formie.
  • Przed podaniem sowicie oprószyć cukrem pudrem.

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice

Autor: Karolina Michniewicz

Dodaj komentarz

 (z http://)