Szarlotka

  04.11.2013

Na sam początek tygodnia proponujemy trochę słodkości. Prezentujemy przed Wami przepyszną szarlotkę!

Szarlotka

Szarlotka

Składniki

  • 50 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 3 jajka
  • 1/2 opakowania tartej skórki cytrynowej
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • trochę masła
  • bułka tarta

Przygotowanie

  1. Tłuszcz, cukier, cukier waniliowy, sól, skórkę cytrynową i jajka utrzeć na lekki krem.
  2. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy (24 cm średnicy, ciemna blacha).
  4. Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i naciąć po wypukłej stronie. Układać jabłka na cieście lekko je dociskając i piec.
  5. Po upieczeniu odstawić ciasto do schłodzenia. Na chwilę przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)