Lubisz sushi? A co powiesz na słodkie sushi? My jesteśmy za, wypróbuj!
Sweet Sushi z dipem miodowo-sezamowym
Składniki
Sushi
1 kawałek trawy cytrynowej
2 cm imbiru
200 g ryżu na mleku
400 ml mleka kokosowego
50 g cukru palmowego
2 gwiazdki anyżu
100 g surowej masy marcepanowej
trochę zielonego barwnika do żywności
cukier puder
1 mango
1 papaja
1 kiwi
Dip
30 g sezamu
100 g miodu
sok z dwóch limonek
Instrukcja
Trawę cytrynową oczyścić i umyć. Imbir obrać i pokroić w plasterki. Obydwa składniki włożyć razem z ryżem, mlekiem kokosowym, cukrem palmowym i anyżem do naczynia bez perforacji. Gotować przez 18 minut w temperaturze 100 °C. Od czasu do czasu zamieszać. Przełożyć ryż do miski i wstawić ją na 30 minut do lodówki. Usunąć imbir, trawę cytrynową i anyż.
Marcepan zagnieść dodając farbę do żywności, posypać cukrem pudrem i włożyć między dwa podłużne kawałki folii do żywności. Następnie rozwałkować masę na grubość 1 do 1,5 mm. Zdjąć folię i pokroić marcepan w paski o szerokości 1 cm.
Sezam uprażyć na suchej patelni i wymieszać go z miodem oraz sokiem z limonki.
Z ryżu uformować dłońmi owalne porcje. Owoce obrać i pokroić w plastry. Obłożyć nimi ryżowe kulki i owinąć paskami marcepanu.
Układać sushi na drewnianych deseczkach lub japońskich talerzykach. Oddzielnie podawać dip.