Sweet Sushi z dipem miodowo-sezamowym

  05.12.2013

Lubisz sushi? A co powiesz na słodkie sushi? My jesteśmy za, wypróbuj!

Sweet Sushi z dipem miodowo-sezamowym

Sweet Sushi z dipem miodowo-sezamowym

Składniki

Sushi

  • 1 kawałek trawy cytrynowej
  • 2 cm imbiru
  • 200 g ryżu na mleku
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 50 g cukru palmowego
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 100 g surowej masy marcepanowej
  • trochę zielonego barwnika do żywności
  • cukier puder
  • 1 mango
  • 1 papaja
  • 1 kiwi

Dip

  • 30 g sezamu
  • 100 g miodu
  • sok z dwóch limonek

Instrukcja

  1. Trawę cytrynową oczyścić i umyć. Imbir obrać i pokroić w plasterki. Obydwa składniki włożyć razem z ryżem, mlekiem kokosowym, cukrem palmowym i anyżem do naczynia bez perforacji. Gotować przez 18 minut w temperaturze 100 °C. Od czasu do czasu zamieszać. Przełożyć ryż do miski i wstawić ją na 30 minut do lodówki. Usunąć imbir, trawę cytrynową i anyż.
  2. Marcepan zagnieść dodając farbę do żywności, posypać cukrem pudrem i włożyć między dwa podłużne kawałki folii do żywności. Następnie rozwałkować masę na grubość 1 do 1,5 mm. Zdjąć folię i pokroić marcepan w paski o szerokości 1 cm.
  3. Sezam uprażyć na suchej patelni i wymieszać go z miodem oraz sokiem z limonki.
  4. Z ryżu uformować dłońmi owalne porcje. Owoce obrać i pokroić w plastry. Obłożyć nimi ryżowe kulki i owinąć paskami marcepanu.
  5. Układać sushi na drewnianych deseczkach lub japońskich talerzykach. Oddzielnie podawać dip.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Autor:

Dodaj komentarz

 (z http://)