Suszone pomidory z nutą pomarańczy i rozmarynem

  19.10.2015

Osobiście uwielbiamy suszone pomidory. Dzięki swemu znakomitemu smakowi nadają głębi innym potrawom, podkreślą inne składniki - są niezastąpione. Testowaliśmy wiele rodzajów suszonych pomidorów - w zalewie, bez, z dodatkami lub bez - jednak nigdy nie robiliśmy ich sami. Po tym przepisie mamy ochotę zabrać się do przyrządzania ich natychmiast. Zachwyca nas wizja suszonych pomidorów z nutą pomarańczy i rozmarynem, spróbujcie sami!

Suszone pomidory z nutą pomarańczy i rozmarynem

Suszone pomidory w słoiczku

Składniki

  • pomidory – z gatunków mięsistych o małej zawartości wilgoci np. lima lub bawole serca
  • oliwa lub olej roślinny (np. słonecznikowy) około 2 -3 szklanek na 3-4 kg pomidorów.
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego na 3-4 kg pomidorów
  • 1 niepełna łyżeczka olejku pomarańczowego lub 2-3 łyżki zmielonej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki stołowe suszonego rozmarynu lub Waszych ulubionych ziół sól
  • opcjonalnie po kilka ziarenek kolorowego pieprzu do każdego słoiczka.
  • opcjonalnie papryczka chili

Instrukcja

  1. Pomidory umyć, każdy przekroić na pół (w przypadku bardzo dużych pomidorów pokroić je na ćwiartki) i usunąć gniazda nasienne. Wydrążone łódeczki osuszyć w środku papierowym ręcznikiem i lekko posolić.
  2. Połówki pomidorów ułożyć dość ciasno na sitach.
  3. Czas suszenia w przypadku naszego modelu MSG-04 firmy MPM wynosi około 12-14 godzin. Po tym czasie pomidory powinny być suche w środku, ale nadal miękkie i elastyczne.
  4. Ocet jabłkowy wymieszać z olejkiem pomarańczowym (jeśli używamy suszonej skórki pomarańczowej to wymieszać ją z rozmarynem).
  5. Ususzone pomidory przełożyć do miski, skropić octem i posypać rozmarynem. Całość bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
  6. Pomidory przełożyć do czystych, wyparzonych słoików pozostawiając u góry około 2 - 3 cm wolnego miejsca ponieważ w kontakcie z oliwą zwiększą swoją objętość. Opcjonalnie do każdego słoika można dodać papryczkę chili i kilka ziaren kolorowego pieprzu.
  7. Oliwę lub olej mocno podgrzać, ale nie gotować i zalać pomidory. Słoiki szybko zamknąć, odwrócić do góry dnem, przykryć ściereczką i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Uwaga - do skropienia pomidorów octem doskonale sprawdza się atomizer do przypraw.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Obiadowe Inspiracje

Autor: Obiadowe Inspiracje

Dodaj komentarz

 (z http://)