Suflet z tortellini, rukolą i szynką

  03.01.2014

Kolejna dawka włoskiej kuchni towarzyszy nam w tych pierwszych dniach nowego roku, tym razem makaronowe szaleństwo jakim jest suflet z tortellini, rukolą i szynką. Zapraszamy!

Suflet z tortellini, rukolą i szynką

Suflet

Składniki

  • 125 g rukoli
  • 100 g suszonej szynki
  • 100 ml śmietanki 18%
  • 150 g gęstej śmietany 36%
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 200 g pomidorów koktajlowych, przepołowionych
  • 600 g świeżego tortellini (z chłodziarki)
  • 4 łyżki stołowe prażonych orzeszków piniowych
  • 100 g świeżo startego parmezanu

Do uderzeń pary

  • ok. 150 ml wody

Przygotowanie

  1. Rukolę opłukać, odsączyć i pokroić w paski razem z szynką. Śmietankę wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem.
  2. Wymieszać tortellini z połówkami pomidorów, rukolą i szynką, przełożyć do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego (ok. 20 x 30 cm) i polać sosem.
  3. Posypać orzeszkami pinii i parmezanem. Piec na złotobrązowo.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele.

Dodaj komentarz

 (z http://)