Stek z polędwicy wołowej z dynią, pieczarkami i karmelizowaną cebulką

  21.10.2014

Dynia od pewnego czasu króluje w naszych kuchniach ale im bardziej zbliża się Halloween tym więcej pomysłów na jej przygotowanie. Tym razem prezentujemy przepis z bloga kulinarnego Karmelowy, a mianowicie przepis na stek z polędwicy wołowej właśnie z dynią, pieczarkami i karmelizowaną cebulką. Wszystko to zostało przyrządzone na patelni indukcyjnej Ballarini z linii Positano. Zapraszamy!

Stek z polędwicy wołowej z dynią, pieczarkami i karmelizowaną cebulką

Stek z polędwicy wołowej

Składniki

  • 2 steki z polędwicy wołowej (po 150-200 g każdy)
  • 2 średnia cebula, pokrojone w plasterki
  • 2 szklanki dyni pokrojonej w małą kostkę
  • 2 szklanki pokrojonych w plasterki pieczarek
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • sól i pieprz
  • tymianek

Instrukcja

  1. Dopraw steki solą (nie pieprzem) i rozgrzej patelnię na dużym ogniu aż do dymienia.
  2. Na tym etapie nie dodawaj oleju, jeżeli steki na pewno nie przywrą, a danie będzie mniej kaloryczne:) Smaż steki po 15 sekund z każdej stron aż temperatura wewnętrzna wyniesie 63 °C (medium rare) lub 71 °C (medium).
  3. Wyjmij steki z patelni i odstaw aby odpoczęły.
  4. Na tej samej patelni rozgrzej olej, włóż dynię wraz z cebulą i smaż do zeszklenia. Dopraw solą i pieprzem, po czym podsmaż jeszcze przez chwilę, aż dynia wraz z cebulą zaczną się rumienić i włóż pieczarki.
  5. Wlej wino i gotuj na dużym ogniu aż prawie całkowicie odparuje po czym dodaj bulion. Smaż całość przez 5 minut, dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
  6. Pokrój steki w plastry i podaj go z warzywami i frytkami bądź opiekanymi ziemniaczkami.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Karmelowy

Autor: Karmelowy

Dodaj komentarz

 (z http://)