Stek wołowy z masłem czosnkowym

  08.05.2018

Każdy miłośnik dobrze przygotowanego mięsa z pewnością doceni bogactwo smaków, które oferuje odpowiednio przygotowany stek. Jest to idealna propozycja zarówno do przygotowania w domu, jak i na grillu.

Stek wołowy z masłem czosnkowym

Stek wołowy z masłem czosnkowym

Składniki

  • 300g steku wołowego (antrykot), pociętego w paski
  • 300g małych ziemniaków, pociętych w ćwiartki
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka świeżego tymianku, oregano i rozmarynu, wszystko drobno posiekane
  • płatki chili
  • sól i pieprz

Do marynaty:

  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka gorącego sosu (na przykład sriracha)
  • świeżo popękana czarna papryka

Przygotowanie

  1. Do dużej miski dodaj pokrojony stek, sos sojowy, oliwę z oliwek, pieprz i ostry sos. Wymieszaj i odłóż na bok, aby mogło się marynować w trakcie przygotowywania ziemniaków
  2. Na dużej patelni, na średnim ogniu, zmieszaj 1 łyżkę oliwy z oliwek i 1 łyżkę masła.
  3. Kiedy masło się rozpuści, dodaj ziemniaki. Smaż przez około 4 minuty, wymieszaj je i smaż przez kolejne 4-5 minut, aż ziemniaki będą złote. Przenieś je na talerz i odłóż na bok
  4. Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj czosnek, płatki chili i świeże zioła.
  5. Połóż na niej stek i smaż z każdej strony przez około 1 minutę (lub do zarumienienia)
  6. Na sam koniec dodaj ziemniaki na patelnię i podgrzej je.
  7. Dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby
  8. Zdejmij patelnię z ognia i podawaj natychmiast. Udekoruj większą ilością papryczki chili i świeżych ziół
  9. Smacznego :-)

Dodatkowe informacje

Autor: Ján Vasil

Dodaj komentarz

 (z http://)