Stal i żeliwo, czyli przyjaciele każdego fana dań smażonych

  25.12.2016

Sztuka smażenia jest często lekceważona przed domorosłych kucharzy jako z natury niezdrowa i raczej nie wskazana. A to błąd – samymi garnkami czy rondlami nie podjemy podniebień gości czy rodziny. Potrzebne są nam także patelnie, ale wybór tej właściwej nie należy wcale do najprostszych, bo z nimi jak z nożami: każdy ma swoje własne, indywidualne zastosowanie i nadaj się do zupełnie innych przetworów. Jeśli jednak wybierzemy dobrze, zapewnimy sobie narzędzie do przygotowywania nieskończonej ilości dań o najróżniejszej gamie smaków.

A liczba tychże smaków zależy tylko o naszej inwencji oraz zastosowanych metod, bo, jak zostało wspomniane wcześniej, patelni można używać na wiele sposobów. Tak, tak, służą one nie tylko do smażenia (chociaż właśnie ta czynność nasuwa się na myśl jako pierwsza). Co więcej, wiele potraw przygotujemy po prostu je grillując, podpiekając czy też dusząc. Zakres możliwości jest ogromny, tak samo jak liczba przetworów, które możemy w ten sposób przygotować. Niemniej, warto już wcześniej wiedzieć co chcemy zrobić, gdyż będzie to od nas wymagało doboru odpowiedniej patelni.

W ofertach wszystkich najbardziej uznanych producentów znajdziemy produkty wykonane z różnych tworzyw i już tutaj zaczyna się zabawa. Czy zależy nam na stali, czy też żeliwie, a może jeszcze czymś innym? Zanim dokonamy wyboru, należałoby dowiedzieć się czym w ogóle charakteryzują się poszczególne materiały i który będzie dla nas najbardziej odpowiedni.

Patelnia Zwilling Prime

Pierwszą grupę stanowią patelnie wykonane z wysokogatunkowej stali. Dobór metalu jest bardzo ważny, gdyż dzięki temu podczas nabierania temperatury nie będzie on emitować szkodliwych substancji do naszych posiłków. Należy jednak pamiętać, że smażenie na patelni wyłącznie stalowej należy do jednej z bardziej skomplikowanych czynności. Dlatego dzisiaj spotykamy częściej naczynia wykonane z tego metalu tylko po części, połączone np. z ceramiką. Zdecydowana większość patelni tego typu wyposażana jest dzisiaj w specjalne powłoki nieprzywierające, co znacznie ułatwia prace i to do tego stopnia, że korzystać z nich może absolutnie każdy.

Jeśli nie interesuje nas stal, warto zwrócić swoje oczy w kierunku żeliwa. Także tutaj mamy szereg podgrup, które jeszcze bardziej pomogą nam zdefiniować sposób, w jaki chcemy gotować. Na rynku dostępne są m.in. naczynia z żeliwa naturalnego, jednakże najczęściej charakteryzują się także solidną budową i, co za tym idzie, dosyć sporą wagą, także nie jest to raczej opcja dla gotujących pań. Nieco lżejsze, chociaż nadaj słusznej postury, są produkty od firmy Staub. Także żeliwne, ale pokryte ponadto zewnętrzną ceramiczną emalią. Jest to opcja dla fanów dań „beztłuszczowych”, gdyż dzięki zastosowaniu powłoki nieprzywierającej możemy znacznie zminimalizować ilość używanego tłuszczu.

To już nie te czasy, gdy korzystanie z patelni równoznaczne było z oparzeniami, bałaganem i ryzykiem zniszczenia obiadu. Rozwój techniki sprawił, że dzisiaj smażenie to przyjemność, zaś mnogość opcji na rynku gwarantuje, że każdy znajdzie coś dla siebie. Warto z tego korzystać, bo liczne smaki dań smażonych czy grillowanych to coś, co powinno znaleźć się na każdym domowym stole.

Patelnia Zwilling Sensation

Dodaj komentarz

 (z http://)