Spaghetti z Pomidorami, Grzankami i Migdałami

  04.07.2014

Grzanki jako dodatek do spaghetti? Na pierwszy rzut oka dziwne połączenie ale jak tylko wypróbujecie nie pożałujecie. To jest to! Delikatny sos pomidorowy, chrupiące grzanki i migdały stworzą iście włoskie danie. Zapraszamy!  

Spaghetti z Pomidorami, Grzankami i Migdałami

Spaghetti z Pomidorami, Grzankami i Migdałami

Składniki na 3-4 osoby

  • 2 łyżki oliwy extra vergine (2 łyżki)
  • 1 średnia cebula
  • 1 puszka pomidorów całych z sokiem
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 45 g migdałów w płatkach Skworcu
  • 2 kromki czerstwego chleba pokrojonego w kostkę
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 38 g parmezanu startego na cienkich oczkach

Przygotowanie

  1. Rozgrzałam 1 łyżkę oliwy na dużej patelni na małym ogniu. Włożyłam cebulę pokrojoną w kostkę na rozgrzany tłuszcz i dusiłam przez około 10 minut. Następnie do cebuli wyłożyłam pomidory z puszki, doprawiłam solą i pieprzem. Przykryłam i dusiłam przez 25 minut.
  2. Między czasie postawiłam duży garnek posolonej wody na dużym ogniu i ugotowałam spaghetti na al dente. Podczas gotowania makaronu na małej suchej patelni uprażyłam migdały na średnim ogniu. Zsypałam je na talerzyk, a na patelnię wlałam pozostałą oliwę, na której usmażyłam pokrojony w kostkę chleb do momentu zrumienienia.
  3. Odcedziłam makaron, przełożyłam do patelni z sosem pomidorowym, wsypałam migdały i grzanki i wszystko razem wymieszałam dokładnie, na końcu wsypałam parmezan, przemieszałam i przełożyłam na talerze.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Blondynkagotuje

Autor: Blondynkagotuje

Dodaj komentarz

 (z http://)