Spaghetti z pancettą i pomidorami na patelni MasterChef

  13.01.2015

Dzisiaj w iście włoskim klimacie – przedstawiamy Wam przepis na niesamowite spaghetti z pancettą i pomidorami ugotowane przez autorkę bloga kulinarnego ‚Jak pączek w maśle’. Potrawa ta powstała przy użycia niezawodnej patelni Ballarini z limitowanej edycji MasterChef, gorąco zapraszamy!

Spaghetti z pancettą i pomidorami na patelni MasterChef

Spaghetti z pancettą

Składniki

  • 60 g pancetty (boczku) pokrojonej
  • 2 małe pomidorki cherry
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • pieprz świeżo zmielony
  • 50 g świeżego startego sera grana padano lub pecorino

Dodatkowo

  • 100g makaronu spaghetti

Instrukcja

  1. Makaron gotujemy al dente 2 minuty krócej niż na opakowaniu
  2. W między czasie rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy pokrojoną pancettę
  3. Podsmażamy ok 3-4 minut aż lekko się przyrumieni
  4. Dodajemy śmietanę oraz świeżo zmielony pieprz
  5. Ściągamy patelnie na bok, dodajemy rozbełtane żółtko, mieszamy energicznie
  6. Odcedzamy makaron i wkładamy na patelnię, całość łączymy z powstałym sosem
  7. Posypujemy świeżo startym serem grana padano lub pecorino
  8. Na wierzch układamy pomidorki cherry pokrojone w ćwiartki
  9. Można dodać jeszcze świeże listki bazylii

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Jak pączek w maśle

Autor: Jak pączek w maśle

Dodaj komentarz

 (z http://)