Sos ze świeżych pomidorów i bakłażana z pulpetami z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów

  29.09.2014

Pulpety z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów? Sos z bakłażana i świeżych pomidorów? Oddzielnie brzmi to pysznie a co dopiero jak połączymy wszystko w całość – ideał na naszym talerzu. Kaszy jaglanej nie było u nas na blogu dawno dlatego podwójnie polecamy ten przepis autorstwa wegannerd, jako że odrobina zasadotwórczego, bogatego w składniki mineralne złotego ziarna każdemu doda energii i witalności, zapraszamy!

Sos ze świeżych pomidorów i bakłażana z pulpetami z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów

Sos ze świeżych pomidorów i bakłażana

Składniki

  • 1 duży lub 2 małe bakłażany
  • 6 pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta cynamonu
  • szczypta cukru
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • ew 1/2 szklanki wody
  • świeże zioła
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 5-6 suszonych pomidorów w zalewie
  • 1/2 cebuli
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie

Sos

  1. Bakłażana umyj i pokrój w kostkę. Posól i przełóż na sito. Zostaw na około 20 minut. Potem odsącz z wody.
  2. Rozgrzej patelnie z odrobiną oleju. Przełóż na patelnie bakłażana. Smaż ciągle mieszając przez około 10 minut.
  3. Pomidory umyj. Możesz sparzyć wrzątkiem o obrać. Ja tę czynność ominęłam. Pomidory pokrój na kostkę. Wytnij zieloną część. Dodaj do bakłażana.
  4. Duś pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Jeśli sos jest za rzadki dodaj wodę.
  5. Dodaj zgniecione i posiekane ząbki czosnku, cynamon, cukier.
  6. Dopraw solą i pieprzem.

Pulpety

  1. Kaszę przemyj we wrzątku. Ugotuj na miękko z dodatkiem soli. Przesyp do miski.
  2. Cebulę pokrój bardzo drobno. Dodaj do kaszy.
  3. Pomidorki pokrój drobno i dodaj do kaszy.
  4. Wymieszaj wszystko. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Z masy formuj kulki.
  6. Rozgrzej patelnie ze sporą ilością oleju. Smaż kuli na złoto. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik papierowy.
  7. Dodaj do gorącego sosu.
  8. Posyp posiekanymi ziołami.
  9. Serwuj z wielkiej patelni.
  10. Podawaj z makaronem spaghetti lub świeżą bagietką.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego wegannerd.

Autor: wegannerd

Dodaj komentarz

 (z http://)