Sos z warzyw pieczonych i pieczarek

  19.02.2018

Sos z warzyw pieczonych i pieczarek smakuje jak sos pieczeniowy, wymaga trochę więcej pracy ale warto. Można go zrobić więcej i zamrozić lub zapasteryzować.

Sos z warzyw pieczonych i pieczarek

Sos z warzyw pieczonych i pieczarek

Składniki

  • ok 500 g pieczarek
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 - 2 łyżeczki płatków drożdżowych
  • sos sojowy
  • lubczyk
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie

  1. Umyć i obrać warzywa oraz pieczarki
  2. Pokroić warzywa w małe kawałki, pieczarki w ćwiartki
  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni
  4. Rozłożyć warzywa i pieczarki na blaszce od piekarnika, polać je olejem i lekko posolić
  5. Ustawić piekarnik na grzanie górne, blachę wstawić blisko grzałki
  6. Piec warzywa, aż się zrobią lekko brązowe, nie muszą być bardzo miękkie
  7. Przełożyć je do garnka, zalać wodą tak by były zakryte
  8. Dodać płatki drożdżowe, szczyptę lubczyku (może być suszony), sól i pieprz
  9. Gotować do miękkości warzyw, zmielić je na gładko, spróbować go i ew. doprawić do smaku
  10. Można również dodać trochę jogurtu sojowego
  11. Sos z warzyw pieczonych i pieczarek będzie pasował do kaszy, makaronu czy ziemniaków
  12. Jeśli zostało kilka pieczarek, można je pokroić w plastry, podsmażyć je bez tłuszczu na patelni z nieprzywierającym dnem (np. Ballarni Taormina) i ułożyć ja na wierzchu dania

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony Wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)