Sos boloński z soczewicy

  04.04.2017

'Myślę, że masz czasami ochotę na sos boloński do makaronu, a może tym razem w wersji bezmięsnej, zdrowej i oczywiście pysznej? Dzisiaj chciałam Ci pokazać jak robię sos boloński z soczewicy czerwonej która się szybko gotuje, tak więc nie będziesz długo stać przy garnkach i możesz ten czas spędzić przyjemniej.'

Tak swój jeden z nowszych przepisów komentuje autorka bloga kulinarnego 'Zakręcony wege obiad' oraz poniższego przepisu - Edyta Stępczyńska. Spróbuj i daj nam znać jak Ci smakuje!

Sos boloński z soczewicy

Sos boloński z soczewicy

Składniki

  • ok 1 szklanki soczewicy czerwonej,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała marchewka,
  • 1 cebula,
  • 1 puszka pomidorów krojonych (lub świeże),
  • ew. 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • olej,
  • sól, pieprz, liść laurowy.

Instrukcja

Umyj warzywa. Ostrym nożem Zwillling pokrój marchewkę i cebulę w niedużą kostkę, selera naciowego w ok 0,5 cm plastry. W garnku z nieprzywierająca powłoką , na niedużej ilości oleju usmaż cebulę, marchew i selera, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko podsmaż. Opłucz soczewicę, wrzuć ją do garnka z warzywami, zalej wodą, trochę ponad jej poziom, dodaj liścia laurowego. Gotuj na małym ogniu do momentu aż soczewica zrobi się miękka ale nie będzie się rozpadała. Sprawdź również czy marchewka jest miękka. Wlej do garnka pomidory oraz dodaj na początek 1 łyżkę koncentratu. Przypraw do smaku solą i pieprzem, gotuj przez kilka minut. Musisz pilnować czy sos jest odpowiedniej konsystencji, jeśli było za dużo płynu odparuj ją, jeśli za mało dolej więcej wody lub dodaj pomidorów. Jeśli sos jest mało pomidorowy w smaku dodaj więcej koncentratu. Zjadaj go na gorąco jak dodatek do makaronu, który najłatwiej będzie Ci ugotować w specjalnym garnku do gotowania makaronu Ballarini SPECIAL.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)