Soczysta pieczeń z pieczonymi ziemniakami

  15.06.2017

Ostatnio zachęcaliśmy Was, żebyście zapoznali się z recenzją naszego żeliwnego garnka Staub. Dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na danie z tego garnka według tej samej autorki. Przed Wami doskonale miękkie i delikatne mięso, jednocześnie chrupiące z zewnątrz. Do tego pyszne pieczone ziemniaczki i danie staje się proste, szybkie i idealne. Zapraszamy!

Soczysta pieczeń z pieczonymi ziemniakami

Soczysta pieczeń z pieczonymi ziemniakami

Składniki

  • 1 kawałek szynki lub łopatki wieprzowej (kulka)
  • przyprawy: pieprz, sól, gorczyca, papryka ostra, majeranek
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
  • kilka ziemniaków pokrojonych na ćwiartki

Instrukcja

  1. mięso dokładnie myjemy i suszymy za pomocą recznika papierowego
  2. szynkę smarujemy tłuszczem i obtaczamy w przyprawach
  3. piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C
  4. pieczemy około 60 minut, aż mięso będzie miękkie i z wierzchu lekko przypieczone
  5. ziemniaki oprószamy solą oraz ziołami prowansalskimi i wkładamy do piekarnika 30 minut przed wyciągnięciem mięsa

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Aktywne żywienie

Autor: Agnieszka Nitsu

Dodaj komentarz

 (z http://)