Smalec fasolowy z kaszą gryczaną

  10.10.2016

  Jakiś czas temu na naszym blogu ukazał się przepis na smalec z fasoli z kurkami, tym razem przedstawiamy Wam przepis na smalec z fasoli ale z kaszą gryczaną. Tak, nazywamy smalcem produkt wegański. Tak, jesteśmy tego świadomi. Tak, jest on uzależniający. Nie, nie oceniaj dopóki nie spróbujesz. Nie, jak się zakochasz w nim nie musisz nam dziękować :) Tym razem przepis pochodzi z bloga kulinarnego Jadłonomia. Spróbuj koniecznie!

Smalec fasolowy z kaszą gryczaną

Składniki

  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, do kupienia tutaj
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sól i czarny pieprz
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1/2 łyżeczki trzcinowego cukru
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna jałowca
  • 2 ziela angielskie
  • olej roślinny
  • 1 puszka fasoli lub 1 1/2 szklanki ugotowanej fasoli
  • 2 – 3 łyżki wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól i czarny pieprz

Instrukcja

  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Kaszą gryczaną wsypać do miski, oblać olejem, papryką wędzoną oraz szczyptą soli i pieprzu i dokładnie wymieszać. Następnie rozłożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 12 – 16 minut do czasu, aż zrobi się chrupiąca.
  • Cebulę i jabłka pokroić w drobną kostkę. Na dnie patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, jabłko oraz przyprawy wraz z cukrem. Smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut do czasu, aż cebulka będzie złota i bardzo miękka. Na koniec wyłowić przyprawy.
  • W międzyczasie fasolę odcedzić, opłukać i zblendować z wodą, sosem sojowym, świeżymi ziołami i wszystko na gładką pastę. Do gładkiej pasty dodać podsmażoną cebulkę z jabłkami, uprażona kaszę i wszystko delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku i odstawić do schłodzenia w lodówce.
  • Dodatkowe informacje

    • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Jadłonomia

    Autor: Marta Dymka

    Dodaj komentarz

     (z http://)