Smalczyk z fasoli z kurkami

  19.09.2016

 Smalec to typowo Polski dodatek do pieczywa, który kojarzony (i to bardzo trafnie!) jest z tłustą potrawą. Nie patrząc na skład smalcu i jego wartość energetyczną jest wśród nas wielu jego zwolenników. W zasadzie przepis, który dzisiaj Wam przedstawiamy jest przepisem, który powinni spróbować aboslutnie wszyscy! Nie tylko Ci, którzy ubóstwiają tradycyjny smalec ale również Ci, którzy na jego widok dostają odruchów wymiotnych. Dlaczego? Ponieważ dzisiejszy przepis jest na smalec z fasoli a jego smak naprawdę zaskoczy wszystkich! Dodatkowo, jako że jest z fasoli jego wartość energetyczna jest dużo niższa, a wartość odzywcza zdecydowania przewyższą zwierzęcy oryginał. Koniecznie spróbuj! PS. Uprzedzamy o dużej możliwości uzależnienia się od tego wyrobu i jednocześnie nie bierzemy na siebie odpowiedzialności za takie zdarzenie :)

Smalczyk z fasoli z kurkami

Składniki

  • 200g kurek
  • 1/2 cebuli lub 1 drobna
  • 1/5-1/4 szklanki oleju lub oliwy
  • 1/4 jabłka
  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli lub 1 puszka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • sól
  • pieprz

Instrukcja

  • Kurki oczyść i pokrój drobno.
  • Drobno posiekaj również obraną cebulę.
  • Przygotuj rondelek i rozgrzej olej.
  • Dodaj cebulkę i kurki. Smaż około 3 minuty ciągle mieszając.
  • Dodaj drobniutko posiekane jabłuszko. Mieszaj i smaż na małym ogniu kolejne 3 minuty.
  • Dodaj cząber i majeranek. Wymieszaj i smaż około 30 sekund.
  • Pachnie?
  • Fasolę zmiksuj na krem. Wcześniej odlej zalewę
  • Dodaj do rondla i wymieszaj.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Przenieś do naczynia i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  • Możesz dodać czarnuszkę lub posiekaną zieloną pietruszkę.
  • Dodatkowe informacje

    • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd

    Dodaj komentarz

     (z http://)