Słonecznik do chrupania w dwóch smakach

  23.11.2017

"Chyba lubisz czasami coś pochrupać? Ja też, dlatego czasami przygotowuje słonecznik do chrupania. W dwóch smakach: na ostro-słodko i na słono z korzenną nutą.
Może się wydawać, że to dziwne połączenia, ale są pyszne! I bardzo proste do zrobienia :)

Jeśli chcesz ładnie podać swoje przegryzki ze słonecznika, możesz użyć naczynia ceramicznego Staub, w którym podasz nie tylko słonecznik do chrupania, ale np oliwki czy różne pasty.
W zestawie oprócz 4 miseczek jest też kwadratowa podstawka, która może służyć za talerz, na którym ułożysz na pokrojone warzywa do maczania ich w dipach, nałożonych do miseczek.
Naczynie jest dostępne w różnych kolorach więc możesz wybrać taki który najbardziej Ci pasuje :)
Nadają się one do zapiekania ale można w nich zamrażać ponieważ są przystosowane do temperatur od  -20 do + 300.
Już wkrótce na blogu będzie konkurs, w którym można wygrać takie naczynie, bądź czujna/czujny!"

~Edyta Stępczyńska

Słonecznik do chrupania w dwóch smakach

Słonecznik ostro-słodki

Składniki

  • 1 szklanka ziaren słonecznika,
  • 2 łyżki dowolnego cukru,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • szczypta soli.

Instrukcja

Do przygotowania będzie Ci potrzebna patelnia z grubym nieprzywierającym dnem. Rozgrzej ją porządnie, musi być bardzo gorąca. Wsyp ziarna słonecznika i chwilę podgrzewaj, dodaj szczyptę soli i paprykę wędzoną, dobrze wymieszaj. Dodaj do słonecznika cukier i praż cały czas mieszając do czasu aż się rozpuści i dobrze oblepi każde ziarenko. Wysyp gotowy słonecznik na papier do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia. Uważaj bo karmel może parzyć więc nie próbuj podjadać gorącego z patelni! Gdy ostygnie podziel go na mniejsze kawałki i chrup do woli :)

Słonecznik słony z cynamonem

Składniki

  • 1 szklanka słonecznika,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu.

Instrukcja

Robi się go szybciej niż wcześniejszy smak. Na początku również musisz bardzo dobrze rozgrzać suchą patelnię. Wrzuć na nią słonecznik i cynamon, chwile smaż i dodaj sos sojowy. "Trudność" polega na tym, żeby bardzo szybko wymieszać słonecznika z sosem bo ten zaczyna się od razu gotować i zbrylać a chodzi o to żeby był równomiernie wymieszany. Chwilę go praż i zdejmij szybko z patelni, żeby się nie spalił. Zostaw do ostudzenia.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska

Dodaj komentarz

 (z http://)