Słodkie bułeczki dyniowe z rodzynkami i jagodami goji

  27.09.2015

Koniec września powoli nadchodzi, a wraz z nim jesień nastaje w naszych kuchniach. To co lubimy w jesieni to niewątpliwie dynia i wyroby z niej. Dlatego też pod koniec weekendu proponujemy Wam pyszne dyniowe bułeczki z dodatkiem rodzynek i jagód goji. Wspaniały sposób na zakończenie weekendowego relaksu, zapraszamy!

Słodkie bułeczki dyniowe z rodzynkami i jagodami goji

Słodkie bułeczki dyniowe z rodzynkami i jagodami goji

Składniki

  • opakowanie drożdży instant lub 25g świeżych drożdży
  • 300g/350g mąki pszennej lub pół na pół z pełnoziarnistą lub żytnią
  • 1/2kg dyni *
  • 1/3 szklanki wody
  • parę łyżek syropu z agawy / tapioki / buraka
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta cukru
  • duża garść rodzynek
  • garść pokrojonych suszonych moreli
  • duża garść jagód gojii
    * W zależności od odmiany dyni, mają one mniej lub więcej płynów. Po upieczeniu mus może być bardziej lub mniej wilgotny.

Instrukcja

  1. Dynie przekrój na mniejsze części. Upiecz w temperaturze 180 stopni na miękko. Jeśli używasz dyni hokkaido nie przejmuj się skórką, mięknie i jest jadalna. Jeśli używasz innej odmiany dyni, obierz dynie przed lub po upieczeniu.
  2. Dynie ostudź i zmiksuj na mus.
  3. Do miski przesyp drożdże, szczyptę cukru, wlej trochę wody i dodaj parę łyżek mąki. Wymieszaj i zostaw na 10 minut.
  4. Następnie dodaj dynię.
  5. Mąkę dodawaj powoli mieszając otwartą dłonią. To ważne by nie dodawać mąki od razu w całości. W zależności od odmiany dyni, mają one mniej lub więcej płynów. Po upieczeniu mus może być bardziej lub mnie j wilgotny.
  6. Mąkę dodajemy do momentu, kiedy ciasto nie bezie się bardzo lepić do rąk, ale nie będzie twarde.
  7. Dodajemy słodki syrop i olej.
  8. Wyrabiamy na stole lub w misce.
  9. Na koniec dosypujemy suszone owoce.
  10. Ciasto powinno być miękkie, wilgotne i sprężyste.
  11. Z ciasta formujemy wybrane kształty. Masę rwiemy ma mniejsze kulki i kładziemy na blachę z papierem do pieczenia.
  12. Kulki można rolować w dłoniach i zawijać w nieregularne kształty. Tę czynność pozostawiam już Waszej fantazji.
  13. Bułeczki zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
  14. Bułeczki pieczemy przez około 20-30 minut w temperaturze 170 stopni.
  15. Podajemy z ciepłym mlekiem ryżowym i masłem orzechowym.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd

Autor: Alicja Rokicka

Dodaj komentarz

 (z http://)