Skrzydełka w sezamie

  12.09.2014

Pomarańcza, imbir, sos sojowy i tabasco? Brzmi aromatycznie! I takie właśnie jest to połączenie. Konkurujące smaki słonego sosu sojowego i słodkiej konfitury, ostrego tabasco i cierpkiego imbiru. A to wszystko jako marynata do chrupiących skrzydełek, my jesteśmy na tak!

Skrzydełka w sezamie

Skrzydełka w sezamie

Składniki na 10 skrzydełek

  • łyżka konfitury pomarańczowej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • łyżeczka Tabasco
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartego imbiru (lub marynowanego w plastrach)
  • solidna garść sezamu

Przygotowanie

  1. Skrzydełka dokładnie myjemy, dzielimy na części - przecinamy w miejscach zgięcia.
  2. Przygotowujemy marynatę: czosnek wyciskamy i mieszamy dokładnie z konfiturą pomarańczową, sosem sojowym, oliwą z oliwek, tabasco i imbirem.
  3. Skrzydełka dokładnie nacieramy marynatą, oprószamy solidnie sezamem i zostawiamy je w misce na ok. 30 minut.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  6. Na papierze do pieczenia układamy skrzydełka, polewamy je pozostałą marynatą, posypujemy sezamem.
  7. Skrzydełka pieczemy w 200 stopniach ok. 50 minut.
  8. Powinny być bardzo chrupiące i złote.
  9. Jeśli zbyt szybko zaczną się rumienić, zmniejszamy temperaturę do 190 stopni.

Uwagi

  • Marynata powinna mieć delikatnie słodki smak, powinniśmy czuć w niej słony sos sojowy i słony imbir.
  • Jeśli któregoś ze smaku brakuje, dodajemy więcej składnika - wszystko wedle gustu.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Odczarujgary

Autor: Odczarujgary

Dodaj komentarz

 (z http://)