Serowa uczta z pomocą noża

  15.01.2017

Dzisiaj tworzenie specjalistycznych noży, przeznaczonych do wąskiego grona produktów, nikogo już nie dziwi. Noże do wędlin, noże do chleba, noże do owoców – rynek każdego roku zasypywany jest coraz to nowymi tworami, które dzięki swojej konstrukcji ułatwiają oporządzanie konkretnych przetworów. W poniższym artykule skupimy się na właśnie tego typu narzędziach, bez których nie obędzie się żadne śniadanie. Przed państwem noże do serów.

Jak zostało już wspomniane, specjalistyczne narzędzia zyskują swoje z góry zdefiniowane przeznaczenie z uwagi na specyficzną budowę i z nożami do sera nie jest inaczej. Podstawę stanowi trzonek, który najczęściej odznacza się większą długością, niźli samo ostrze. A co dalej? To zależy już od typu samego noża, gdyż znaleźć możemy te przeznaczone do serów miękkich, jak i twardych.

Zacznijmy od tych pierwszych. Ich główną cechą charakterystyczną są ząbki, często umieszczone na ostrzu, dzięki czemu lepiej radzi sobie ono z miękkimi serami, np. pleśniowymi. Inny, co może rzucać się w oczy są zawarte na klindze otwory, które nadają nożom specyficznego wyglądu, ale jednocześnie sprawują bardzo ważną funkcję. Mianowicie pozwalają uniknąć tego, czego nie lubi raczej nikt – sklejania się ze sobą plasterków.

Druga grupa to przyrządy do serów twardych, które różnią się nieco od swoim omówionych przed chwilą krewnych. Najczęściej dba się o to, by ich szybek był spiczasty i ostry (z kolei na nożach do serach miękkich znajdziemy rozwidlenie). Stosuje się to po to, by lepiej radzić sobie z kostkami sera, wkłuwać się w nie i móc unosić już odkrojone plastry. Z uwagi na krótką klingę, nie nadają się do oporządzania wielkich i masywnych kawałków.

Na koniec warto zauważyć, że niektóre noże zostały przystosowane np. do rozsmarowywania serów topionych czy też zwykłej codziennej pracy w kuchni. Tak czy owak, zakup noża do sera (niezależnie od jego rodzaju) to zakup udany, bo nie ma kucharza, który w pewnym momencie nie odczuje potrzeby skorzystania z takiego małego pomocnika.

Dodaj komentarz

 (z http://)