Serniko-brownie z truskawkami

  09.06.2014

Nie da się ukryć, że sezon na truskawki zawitał na poważnie. Bez problemu możemy znaleźć coraz dorodniejsze, smaczniejsze i tańsze truskawki na każdym straganie i w każdych warzywniaku. Cieszmy się tym stanem póki możemy i korzystajmy z truskawek na różne, najwymyślniejsze sposoby. W związku z tym prezentujemy Wam pyszne serniko-brownie z dodatkiem właśnie tych czerwonych pyszności. Idealne letnie ciasto z odrobiną czekolady, dzięki czemu każdemu łasuchowi posmakuje. Zapraszamy!  

Serniko-brownie z truskawkami

Serniko-brownie z truskawkami

Składniki

  • 2 kubki mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 kubka cukru
  • szczypta soli
  • szczypta kardamonu
  • 1,5 kubka mleka sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1,5 ( 150g) tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki roślinnej margaryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego/słonecznikowego
  • 175g orzechów nerkowca
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki syropu z daktyli/agawy
  • 1/2 szklanki wody
  • garść truskawek

Przygotowanie

  1. Orzechy nerkowca zalej wodą i odstaw na minimum 2h. Następnie odsącz je i przenieś do kielicha blendera. Zacznij miksować. Dodaj sok z cytryny i słodki syrop. Miksuj i jeśli masa jest za gęsta dodaj powoli wodę. Masa powinna być kremowa.
  2. Przesiej przez sitko do miski suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i kardamon. Wymieszaj.
  3. W drugiej misce wymieszaj mleko i ocet jabłkowy. Dodaj mieszaninę do suchych składników. Zacznij mieszać łopatką.
  4. W misce rozpuść czekoladę razem z margaryną i olejem. Czekoladę można rozpuścić w kąpieli parowej lub mikrofalówce.
  5. Rozpuszczoną czekoladę dodaj do ciasta. Dodaj cukier. Mieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  6. Ciasto przelej do formy do pieczenia.
  7. Dodaj masę z nerkowców. Można rozprowadzić ja na całej powierzchni lub za pomocą łyżki przełóż masę w kilka miejsc i lekko wmieszaj ją w czekoladowe ciasto.
  8. Truskawki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Powkładaj w masę.
  9. Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Piecz około 40 minut.
  10. Podawaj z świeżymi truskawkami.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego www.wegannerd.blogspot.com

Autor: Ballarini

Dodaj komentarz

 (z http://)