Sernik z białą czekoladą i malinami

  08.06.2017

Przy takich przepisach za dużo nie trzeba mówić. Wystarczy jedno spojrzenie na zdjęcie i każdy, kto kocha sernik, białą czekoladę i maliny już wpadł po uszy. O tak, bikini, plaża? Po co komu...to ciasto wymiata!

Sernik z białą czekoladą i malinami

Sernik z białą czekoladą i malinami

Składniki

SPÓD:
  • herbatniki – 200 g
  • masło roztopione – 50 g
  • okrągłe biszkopty
MASA SEROWA:
  • twaróg 3 x mielony – 400 g
  • śmietana 36% – 1/4 szkl
  • biała czekolada – 120 g
  • wanilia – 1 laska (lub ekstrakt z ziaren wanilii)
  • drobny cukier – ok. 120 g
  • jajko – 2 szt
  • świeże maliny

Instrukcja

SPÓD:

Herbatniki zmiksować z roztopionym masłem, wylepić tortownicę wyłożoną papierem, przykryć okrągłymi biszkoptami, wstawiać na 30 minut do lodówki.

MASA SEROWA:
  1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
  2. Śmietanę podgrzewamy, dodajemy posiekaną czekoladę, rozpuszczamy, zostawiamy do wystudzenia.
  3. Ser biały ucieramy wanilią, cukrem i jajkami na gładką masę ( nie za długo! ).
  4. Dodajemy białą czekoladę, mieszamy do połączeni składników i wylewamy na kruchy spód.
  5. Układamy maliny i wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika (bez trmoobiegu).
  6. Pieczmy ok. 60 minut, studzimy w piekarniku.
  7. Chłodzimy w lodówce przez noc.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Ostra na słodko

Autor: Sylwia Ładyga

Dodaj komentarz

 (z http://)