Sernik japoński (sufletowy)

  21.03.2019

Pomysł na niecodzienny, lecz niezwykle pyszny deser. Sprawdź, jak łatwo możesz przygotować danie, które zaskoczy wszystkich gości!

Sernik japoński (sufletowy)

Sernik japoński

Składniki

  • 250 g twarogu (niemielonego, ale oczywiście mielony też może być)
  • 100 ml mleka
  • 100 g mleka zagęszczonego (z tubki)
  • 60 g masła
  • płaska łyżeczka przyprawy do sernika
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 5 jaj (osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 50 g mąki pszennej T450
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g drobnego cukru

Przygotowanie

  1. Mleko wlać do rondelka, dodać masło.
  2. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się masła.
  3. Twaróg umieścić w blenderze kielichowym, wlać przestudzone mleko z masłem.
  4. Dolać mleko zagęszczone, żółtka, przyprawę do sernika oraz aromat.
  5. Wszystko zblendować na gładką masę.
  6. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  7. Łyżeczka po łyżeczce dodawać cukier, ciągle ubijając.
  8. Do ubitych białek przelać masę twarogową - delikatnie wymieszać.
  9. Wsypać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wymieszać.
  10. Przygotować blaszkę/naczynie żaroodporne.
  11. Wlać do niego wrzątek i wstawić na najniższy poziom piekarnika.
  12. Sernik japoński będzie pieczony w kąpieli wodnej.
  13. Umieścić foremkę w piekarniku i rozgrzać go do 190°C.
  14. Tortownicę (boki i spód) wyłożyć papierem do pieczenia.
  15. Przelać ciasto.
  16. Wstawić do nagrzanego piekarnika.

Pieczenie

  • Pierwsze 15min. pieczemy w 190°C.
  • Następnie zmniejszamy temp. do 140°C i pieczemy jeszcze 45 min.

Dodatkowe informacje

  • Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
  • Gdy wystygnie ściągamy papier do pieczenia.
  • Tego sernika nie trzeba przechowywać w lodówce.
  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice

Autor: Karolina Michniewicz

Dodaj komentarz

 (z http://)