Sernik fistaszkowy

  16.03.2018

Lubicie masło orzechowe? W takim razie ten sernik będzie dla Was ucztą! Fistaszkowy, kremowy, z solonymi orzeszkami i karmelem. Orzeszkowa eksplozja smaków gwarantowana!

Sernik fistaszkowy

Sernik fistaszkowy

Składniki (na około 10 sztuk)

Spód

  • 125 g markiz orzechowych
  • 50 g posiekanych solonych orzeszków arachidowych
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 płaska łyżeczka gorzkiego kakao

Masa serowa:

  • 500 g sera twarogowego (użyłam Mój Ulubiony)
  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 150 g masła orzechowego
  • 180 g cukru
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 budyń toffi

Wierzch

  • 1/2 puszki masy kajmakowej czekoladowej
  • garść solonych orzeszków arachidowych

Przygotowanie

Przygotowanie spodu

  1. Ciastka wraz z nadzieniem zblendować z masłem na piasek.
  2. Dodać orzeszki. Wymieszać.
  3. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Wsypać "piasek", wyrównać i docisnąć.
  5. Odstawić do schłodzenia i w tym czasie przygotować masę serową.

Przygotowanie masy serowej

  1. Białka ubić na sztywno.
  2. W drugiej misce umieścić pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę.
  3. Dodać białka i delikatnie wymieszać.

Wierzch

  1. Wystudzony sernik posmarować kajmakiem i posypać orzeszkami.
  2. Schłodzić w lodówce min. 2h.

Dodatkowe informacje

  • Pieczenie:
    1. Temperatura: 160ºC
    2. Czas: 60 min.
  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice

Autor: Karolina Michniewicz

Dodaj komentarz

 (z http://)