Sernik dyniowy

  17.10.2015

Dynię można znaleźć praktycznie przez cały rok w sklepach, jednak jest to zdecydowanie warzywo jesienne. Większości z nas kojarzy się z Halloween, które zbliża się wielkimi krokami. Dzisiejszy przepis to nie jest typowo Halloweenowa inspiracja, raczej pomysł na znakomite wykorzystanie dyni w wersji słodkiej. Jednak odrobinę inna dekoracja może przerodzić ten znakomity sernik dyniowy w przerażającą słodkość :)

Sernik dyniowy

Sernik dyniowy

Składniki

Spód

  • 130 g ciastek korzennych
  • 30 g masła

Masa serowa

  • 600 g tłustego twarogu (trzykrotnie zmielonego)
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 300 g pomarańczowego puree z dyni (jak je zrobić znajdziesz tu)
  • 100 g serka philadelphia
  • 2 łyżeczki puree z dyni
  • dekoracja
  • czekolada

Instrukcja

  1. Ciastka zmielić i wlać do nich roztopione masło.
  2. Dokładnie wymieszać, aż nabiorą konsystencji mokrego piasku
  3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać na dno masę z ciasteczek i dokładnie wyrównać.
  4. Odstawić do lodówki.
  5. Wszystkie składniki na masę serową, zmiksować ze sobą na gładką masę.
  6. Nie należy tego jednak robić zbyt długo, aby masa nie zrobiła się zbyt rzadka.
  7. Tak powstałą masę, wylać wyłożone w formie ciastka i wyrównać.
  8. Piekarnik nagrzać do 150 stopni.
  9. Formę z zewnątrz owinąć folią aluminiową i wstawić do większego naczynia żaroodpornego, do którego należy nalać wrzącej wody (do połowy wysokości formy).
  10. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika i piec 90 minut.
  11. Po upieczeniu od razu obkroić sernik dookoła, zapobiegnie to pęknięciom.
  12. Po przestudzeniu udekorować serkiem wymieszanym z dyniowym puree, boki ozdobić czekoladą.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Kuchnia w opałach

Autor: Kuchnia w opałach

Dodaj komentarz

 (z http://)