Sernik czekoladowy z rumowymi wiśniami

  21.07.2014

Mocno czekoladowy sernik z wiśnianiowym akcentem to idealny powrót słodkości na blogu, których przepisy nie pojawiały się ostatnio za często. Mogłoby się wydawać, że sernik to nie ciasto na takie upały ale ten, który przedstawiamy dzisiaj to przykład mocno czekoladowego ale niesłodkiego ciasta, którego wiśniowe akcenty zaskoczą wszystkich. Zapraszamy!  

Sernik czekoladowy z rumowymi wiśniami

Sernik czekoladowy z rumowymi wiśniami

Składniki

Spód

  • 180 g biszkoptów (użyłam podłużnych)
  • 60 g masła

Sernik

  • 200 g gorzkiej czekolady 70% (użyłam z Lidla, z malinami)
  • 100 ml wiśniówki
  • 400 g twarogu (bardzo dobrze zmielonego, kremowego)
  • 125 g greckiego, gęstego jogurtu
  • 2 jajka L (lub 3 M)
  • 20 g mąki pszennej
  • *sos wiśniowy
  • kubek wiśni z nalewki
  • 4 łyzki cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek soku z cytryny/limonki

Przygotowanie

  1. Ciasteczka miksujemy, dodajemy masło, mieszamy.
  2. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy ciasteczkami. Formę chowamy do lodówki.
  3. Czekoladę rozpuszczamy w kapieli wodnej, dodajemy wisniówkę.
  4. Białka oddzielamy od żółtek. Białka z cukrem ubijamy na sztywną masę.
  5. W osobnej misce miksujemy ser z jogurtem greckim. Dodajemy żółtka oraz czekoladę. Miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, ponownie miksujemy.
  6. Stopniowo do masy serowej dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy.
  7. Masę przekładamy do formy. Pieczemy 40 minut w 160 stopniach. Po upieczneiu studzimy, schładzamy w lodówce.
  8. Wiśnie zalewamy ok. 400 ml wody, dodajemy cukier, zagotowujemy na małym ogniu. Jeśli sos jest za mało slodki, dodajemy więcej cukru.
  9. Dalej postepujemy tak jak przy robieniu kisielu. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy ją do gorących wiśni i energicznie mieszamy.
  10. Sos nakładamy na upieczony sernik, lub podajemy osobno.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Odczarujgary

Autor: Odczarujgary

Dodaj komentarz

 (z http://)