Serce księżniczki

  13.02.2018

Moją tegoroczną propozycją walentynkową jest ciasto Serce Księżniczki <3
Ciasto składa się z kruchych blatów maślanych, dżemu jeżynowego, bezy oraz kremu malinowego.
Połączenie niebiańskie - na samą myśl się rozpływaaaaaaaaam.

Serce księżniczki

Serce księżniczki

Składniki (na blaszkę 21x31 cm)

Ciasto kruche + dodatki

  • 200 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 12%/18%
  • 70 g cukru pudru
  • 4 łyżki dżemu jeżynowego (porzeczkowego, malinowego, owoce leśne)

Beza

  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
  • gorzkie kakao

Krem malinowy + dodatki

  • 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%/36%
  • 100 g mocno schłodzonego serka mascarpone
  • 2 łyżki rozdrobnionych malin liofilizowanych lub suszonych
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • odrobina barwnika spożywczego (można pominąć)
  • gorzkie kakao do oprószenia wierzchu ciasta

Instrukcja

  1. Wszystkie składniki na ciasto, poza dżemem, zagnieść w gładką kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1h w lodówce.
  2. Przygotowanie bezy :
    1. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno.
    2. Łyżka po łyżce dodajemy cukier puder.
    3. Powstanie nam gęsta, błyszcząca masa.
    4. Dodajemy mąkę oraz sok z cytryny i miksujemy do połączenia się składników.
  3. Ciasto kruche rozwałkowujemy podsypując mąką (będzie b. cienkie)
  4. Wykładamy do blaszki (mam teflonową, nie wykładam jej niczym) i smarujemy dżemem.
  5. Na to wykładamy bezę, którą oprószamy kakao.
  6. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 35 minut.
  7. Gorące ciasto dzielimy na 3 części (długość blaszki dzielimy na 3), ale nie wyjmujemy od razu!
  8. Pozostawiamy do wystudzenia. W międzyczasie przygotowujemy krem.
  9. Przygotowanie kremu:
    1. Śmietankę, serek oraz cukier puder umieszczamy w misce.
    2. Wszystko razem miksujemy na puszysty krem.
    3. Pod koniec ubijania dodajemy maliny oraz ew. barwnik.
  10. Składanie: blat kruchy z bezą --> krem malinowy --> blat kruchy z bezą --> krem malinowy --> blat kruchy z bezą --> wierzch oprószamy gorzkim kakao

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice

Autor: Karolina Michniewicz

Dodaj komentarz

 (z http://)