Ser z ziemniaka

  25.09.2015

Często dużo osób zastanawia się - co właściwie weganie jedzą? Odpowiedź jest banalna - dużo warzyw, dużo owoców, dużo nasion itd. Ale czy im to się nie nudzi? Sęk tkwi w tym, że nie! Wiele osób na diecie wegańskiej ma o wiele bardziej zróżnicowaną, kolorową i pomysłową dietę niż 'mięsożercy'. Cały czas coś wymyślają, ulepszają czy eksperymentują w kuchni. Tak też pewnie powstał dzisiejszy przepis, trochę szalenie brzmiący ale idealnie nadający się nie tylko dla wegan ser z ziemniaka. Zapraszamy!

Ser z ziemniaka

Ser z ziemniaka

Składniki

  • 2 średnie ugotowane ziemniaki
  • 1 ugotowana marchewka
  • 1/2 szklanki płatków drożdżowych
  • parę łyżek wody lub bulionu warzywnego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki asafetydy (opcjonalnie jeśli nie macie to nic)
  • 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki *
  • 1/2 łyżeczki zwykłej słodkiej papryki w proszku*
  • sól do smaku
    * lub 1 łyżeczka słodkiej papryki jeśli nie macie wędzonej

Instrukcja

  1. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Podobnie poczyń z marchewką.
  2. Ugotuj warzywa w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedź.
  3. Przenieś warzywa do kielicha blendera.
  4. Dodaj płatki drożdżowe, czosnek i przyprawy.
  5. Dodaj olej i zacznij miksować.
  6. Dodaj troszkę wody lub bulionu by miksowanie szło sprawniej. Miksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję.
  7. Spróbuj i dodaj sól do smaku. Jeśli chcesz by serek miał ostrzejszy smak dodaj ostrej papryki.
  8. Spokojnie możesz eksperymentować z innymi przyprawami: kurkumą, wędzoną solą, kolorowym pieprzem. Ale na początek wypróbuj ten sprawdzony przepis
  9. Serek przelej do pojemniczka. Można jeść go od razu.
  10. Trzymaj w lodówce, po stężeniu można go rozsmarować np. na kanapce. Jeśli chcesz użyć do na pizzy, włóż kawałek sera do zamrażarnia. Po 10-15 minutach będzie można go trzeć na tarce lub kroić w plastry.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Wegannerd

Autor: Alicja Rokicka

Dodaj komentarz

 (z http://)