Schab w sosie a'la meksykańskim na patelni Ballarini

  25.11.2014

Coraz zimniejsze dni zaczynają już przyzwyczajać nas do myśli, że zima nadchodzi, gdzie nie gdzie już nawet zawitał śnieg. W związku z tym, nasze dni teraz nie obędą się bez ciepłego posiłku, który rozgrzeje nas od środka. Dlatego też dzisiaj polecamy wszystkim szukającym nowych inspiracji schab w sosie a’la meksykańskim, który został przygotowany na naszej patelni, zapraszamy!

Schab w sosie a'la meksykańskim

Schab w sosie

Składniki

  • schab (ok. 400 g),
  • przyprawa do chili con carne (można połączyć następujące przyprawy: chili, papryka ostra i słodka, kmin rzymski, sól, czosnek, pieprz, oregano, pieprz cayenne),
  • puszka kukurydzy i czerwonej fasoli w sosie pomidorowym (można użyć puszki kukurydzy, puszki czerwonej fasoli i samodzielnie przygotować sos pomidorowy z TEGO przepisu),
  • 1 duża cebula,
  • 1 marchew,
  • olej do smażenia.

Instrukcja

  1. Przygotowanie: Mięso kroimy na plastry (grubość ok. pół centymetra), nacieramy z obu stron przyprawą do chili con carne (jak na zdjęciu wyżej).
  2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju (jeśli chcecie, można pominąć olej używając tej patelni), smażymy mięso z obu stron, do zmiany koloru.
  3. W tym czasie niewielki garnek napełniamy do połowy wodą, zagotowujemy z dodatkiem marchewki (wcześniej obranej i pokrojonej w kostkę).
  4. Po chwili do mięsa dodajemy pokrojoną na ćwiartki cebulę.
  5. Mięso dalej smażymy. Gdy zmieni kolor z obu stron, dodajemy do gotującej się wody w garnku.
  6. Cebulę smażymy dalej - do zarumienienia.
  7. Na koniec dodajemy ją do mięsa. Patelnię zalewamy 1/2 szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy do mięsa.
  8. Garnek przykrywamy pokrywką, mięso dusimy do miękkości.
  9. Po ok. 15 minutach dodajemy fasolę z kukurydzą w sosie pomidorowym.
  10. Dusimy dalej - do miękkości mięsa.
  11. Na koniec przyprawiamy do smaku (opcjonalnie).
  12. Smacznego!

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Dzikowiec od kuchni

Autor: Dzikowiec od kuchni

Dodaj komentarz

 (z http://)